Antena 3 CNN Externe Un bărbat a murit în Spania de o boală asemănătoare Ebola, după ce a fost mușcat de o căpușă

Un bărbat a murit în Spania de o boală asemănătoare Ebola, după ce a fost mușcat de o căpușă

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Un bărbat a murit din cauza unei boli asemănătoare febrei hemoragice Ebola după ce a fost mușcat de o căpușă în Spania, relatează CNN.

În vârstă de 74 de ani, bărbatul a murit după ce i-au cedat organele interne, sâmbătă, într-o unitate de izolare a Spitalului La Paz-Carlos III din Madrid.

Acest pacient a fost diagnosticat cu febră hemoragică Crimeea-Congo, CCHF.

CCHF este o boală virală gravă, asemănătoare cu Ebola. Simptomele inițiale includ febră cu debut brusc, frisoane, vărsături și diaree. 

Alte simptome asociate includ sângerări, inclusiv nazale, vase capilare sparte în ochi, erupții cutanate și semne de hemoragie internă, cum ar fi prezența sângelui în urină sau scaune.

Febra hemoragică Crimeea-Congo este dificil de prevenit și tratat. Nu există niciun vaccin disponibil, iar rata mortalității este de până la 40 %, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, OMS.

Cel mai adesea, boala se transmite prin căpușe și prin contactul cu sângele sau țesuturile infectate ale animalelor de fermă, însă poate avea loc și transmiterea de la om la om, arată datele OMS.

Pacientul cu CCHF a murit la 8 zile după ce a ajuns la spital

Bărbatul menționat de CNN a ajuns la un spital din orașul Móstoles la 19 iulie. 

El acuza febră și o stare generală de rău după ce fusese mușcat de o căpușă în Buenasbodas, în provincia Toledo din centrul Spaniei, cu câteva zile înainte.

La 21 iulie, autoritățile sanitare au confirmat diagnosticul CCHF, iar pacientul a fost transferat la unitatea de izolare a Spitalului La Paz-Carlos III în aceeași zi, conform unei declarații a unității medicale.

Potrivit documentului citat, bărbatul era în stare stabilă la acel moment, dar a murit după câteva zile.

În cazul febrei hemoragice Crimeea-Congo, moarte survine, de regulă, în a doua săptămână de boală.

Cei care se recuperează încep să observe o îmbunătățire a simptomelor la nouă sau zece zile după ce s-au îmbolnăvit.

CCHF este endemică (limitată teritorial) în Africa, Balcani, Orientul Mijlociu și țările asiatice situate la sud de paralela 50, potrivit OMS.

Primul caz de CCHV a fost depistat în Spania în 2016

Jacob Lorenzo-Morales, director al Institutului de Boli Tropicale și Sănătate Publică din Insulele Canare de la Universitatea din La Laguna, a declarat pentru CNN că primul caz de CCHF din Spania a fost detectat în 2016.

De atunci au existat între unul și trei cazuri confirmate în fiecare an în centrul și vestul țării.

Deoarece virusul este transmis de căpușe, cazurile din Spania tind să fie detectate între lunile aprilie și august în fiecare an, a precizat specialistul consultat de CNN.

Potrivit acestuia, din cauza schimbărilor climatice căpușele se pot reproduce mai repede și de mai multe ori pe an.

Spania a elaborat un plan național de combatere a bolilor transmise de căpușe, inclusiv CCHF.

Însă prevenția ar trebui să pornească de la populație, iar recomandările includ purtarea de pantaloni și haine cu mâneci lungi în culori deschise, folosirea de încălțări fără orificii, băgarea manșetelor de la pantaloni în șosete și utilizarea repelentului împotriva căpușelor.

"CCHF este o boală emergentă, prezentă în toată Europa de Vest", a conchis Jacob Lorenzo-Morales.

Autoritățile spaniole anticipează creșterea cazurilor de CCHF

Consuelo Giménez Pardo, conferențiar în parazitologie medicală la Universitatea Alcalá din Madrid, a declarat pentru CNN că vor exista, fără îndoială, mai multe cazuri de CCHF în Spania.

Țara oferă condiții favorabile pentru acest virus datorită climei sale, ospitalieră pentru căpușe, și a faptului că păsările migratoare aduc acești paraziți cu ele în călătoriile între Europa și Africa.

Potrivit specialistei consultate de CNN, CCHF este un virus cu o distribuție largă și un potențial ridicat de transmitere de la om la om, prin sânge infectat și fluide corporale.

Totuși, boala este asimptomatică la om în până la 90% din cazuri, iar majoritatea persoanelor vor suferi doar simptome ușoare.

Cu toate acestea, un singur caz este considerat un focar, a avertizat ea.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile