Antena 3 CNN Externe Mapamond Un bărbat a murit de o boală rară care se manifestă ca o gripă și pentru care nu există tratament sau vaccin

Un bărbat a murit de o boală rară care se manifestă ca o gripă și pentru care nu există tratament sau vaccin

de Georgiana Marina    |   

Un bărbat a murit în Statele Unite după ce a contractat o boală rară transmisă de țânțari, cunoscută sub numele de encefalită ecvină de est (EEE). El a murit la o săptămână după ce s-a îmbolnăvit. Autoritățile sanitare atrag atenția că acest virus se manifestă cu simptome asemănătoare gripei, iar pentru tratarea lui nu există vaccin sau tratament, scrie CBS News.

Pacientul este un bărbat de 41 de ani din Hampstead. Familia lui a declarat pentru WBZ că nu avea alte probleme de sănătate care să îi fi agravat infecția.

„Steven avea un puternic simț al aventurii, a trăit viața din plin și cel mai fericit a fost când a petrecut timpul cu familia, care era totul pentru el”, a transmis familia într-un mesaj emoționant.

Ultima persoană infectată cu EEE a fost în 2014, a transmis Departamentul de Sănătate din New Hampshire.

Decesul vine într-un context de îngrijorare crescândă în nord-estul SUA cu privire la riscul de răspândire a EEE, a cărei prevalenţă este considerată a fi sporită de schimbările climatice.

La începutul lunii, statul Massachusetts, vecin cu New Hampshire, a anunţat primul caz de EEE al anului în acest stat, la un octogenar.

Ce este EEE

Potrivit CDC, principala agenţie de sănătate publică din Statele Unite, simptomele virusului encefalitei ecvine orientale sunt asemănătoare gripei și includ febră, dureri de cap, vărsături, diaree, modificări comportamentale şi somnolenţă.

Acesta poate provoca, de asemenea, tulburări neurologice semnificative. Aproape 30 % dintre cei infectaţi mor, iar mulţi dintre cei care supravieţuiesc suferă de sechele fizice sau psihice.

Persoanele sub 15 ani şi peste 50 de ani sunt considerate a fi cele mai expuse riscului.

În prezent, nu există un vaccin sau un tratament antiviral pentru EEE.

Care sunt mijloacele de protecție

Autorităţile sanitare recomandă oamenilor să aplice soluţii anti-ţânţari, să poarte îmbrăcăminte de protecţie atunci când sunt în aer liber şi să elimine apa stătătoare din apropierea locuinţelor pentru a reduce uşurinţa cu care ţânţarii se pot înmulţi.

Un raport din 2023 al asociaţiei Climate Central subliniază că numărul de „zile cu ţânţari” - când condiţiile meteorologice calde şi umede sunt ideale pentru această insectă - a crescut în mare parte din Statele Unite în ultimele patru decenii, din cauza schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană.

 

 

 

Subiecte în articol: deces tantari boli rare tratament
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile