O sticlă de coniac veche de 328 de ani, așezată într-o carcasă de aur, a fost certificată de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai veche din lume. Descoperirea a fost făcută de olandezul Lars Janssen, care a găsit-o în colecția sa de băuturi rare. A fost inspirat să ceară părerea unui expert şi aşa au ieşit la iveală detalii importante, scrie Guinness World Records.
Sticla de coniac marca Jules Robin din 1696 este cu 24 de ani mai veche decât cel mai vechi coniac cunoscut anterior, o sticlă de Caves Du Restaurant din 1720, deținută de colecționarul vietnamez Nguyen Dinh Tuan Viet.
[GAL layout="2"]Totul a început atunci când colecționarul olandez Lars Janssen a descoperit-o recent printre vasta sa rezervă de coniacuri rare şi s-a adresat unui expert pentru a afla mai multe detalii.
Vârsta lichidului a fost validată de Robert M. Stern, un expert independent în sticlă antică, vinuri și băuturi spirtoase.
Cel mai vechi coniac din lume este îmbuteliat în sticlă de cristal tăiat, așezată într-o carcasă de aur
Sticla este încă complet sigilată cu lichidul original și este asigurată cu dopul și sigiliul original din ceară, care sunt acoperite cu foiță de aur purtând numele Jules Robin.
Conform raportului lui Stern, dopul și sigiliul sunt în stare bună, păstrându-se autentic și contemporan cu producția sticlei, fără semne de modificare.
El a descris-o drept “cu adevărat o piesă demnă de un muzeu”, adăugând: “Este istorică. Este poate cea mai extraordinară și, cu siguranță, cea mai frumos prezentată băutură spirtoasă antică existentă.”
Deși coniacul care a stabilit acest record a fost distilat în 1696 – o perioadă în care Regele Ludovic al XIV-lea domnea peste Franța, iar Regele William al III-lea se afla pe tronul Angliei – nu a fost îmbuteliat decât aproximativ 200 de ani mai târziu, undeva la sfârșitul anilor 1880 sau începutul anilor 1890 de către Jules Robin și Edmond Jaulin.
El a spus: “Nu există nicio îndoială că această dată a fost destinată să reprezinte data lichidului din decantor.
Acest record se bazează pe data la care a fost distilat coniacul, nu pe data la care a fost îmbuteliat.
Compania lor, denumită după Robin, a fost fondată în 1850, astfel încât “1696” imprimat pe sticlă nu a fost destinat să reprezinte originea companiei, ci să evidenţieze anul de producție al coniacului.
La retragerea sa din companie, la sfârșitul anilor 1890, Jaulin a primit sticla cadou de la Robin, ca semn de apreciere.
Nepotul lui Jaulin, Edmond, aflat în dificultăți financiare, a vândut-o în anii 1950 unui colecționar de coniacuri, Pierre De Lannoy, al cărui patrimoniu a vândut-o în 2001 unui alt colecționar, Christian Vigneron, care a vândut-o lui Lars în 2018 pentru 142.500 € (120.000 £; 158.000 $).
“Predecesorii familiei lui Jules Robin au început companii de băuturi spirtoase la mijlocul-secolului al XVIII-lea, iar la scurt timp după ce acești membri ai familiei au decedat, compania Jules Robin a fost formată. Acest lucru ar putea explica modul în care acest coniac vechi a fost achiziționat de Jules Robin & Co.”