Antena 3 CNN Life Un bănuț din argint a fost găsit într-un dulap vechi în urmă cu 8 ani. Acum a devenit „cea mai scumpă monedă”

Un bănuț din argint a fost găsit într-un dulap vechi în urmă cu 8 ani. Acum a devenit „cea mai scumpă monedă”

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 18:28 19 Noi 2024 Modificat la 18:28 19 Noi 2024

O monedă americană din argint, care datează din secolul al XVII-lea, înainte de înființarea Statelor Unite, a fost vândută la licitație pentru suma record de 2,52 milioane de dolari, la opt ani după ce a fost descoperită într-un dulap vechi din Amsterdam, notează CNN.

Moneda de trei pence a fost bătută în 1652 în Boston, la doar câteva săptămâni după deschiderea primei monetării din colonia britanică de atunci, potrivit unei declarații publicate luni de Stack's Bowers Galleries, care s-a ocupat de vânzare.

Deși este de mărimea unei monede de 5 cenți și are o valoare a argintului de doar 1,03 dolari pe piața actuală, vârsta și legăturile sale cu istoria americană au făcut-o cea mai scumpă monedă americană fără aur bătută înainte de înființarea Monetăriei Statelor Unite, a adăugat casa de licitații.

Când această monedă a fost găsită în 2016 într-un dulap vechi din Țările de Jos, proprietarul nu era sigur de semnificația sa istorică, deoarece se afla într-o cutie de carton pe care scria doar „Jeton de argint necunoscut/ De la familia Quincy/B. Ma. Dec, 1798”.

Adevărata valoare a monedei a fost identificată și verificată ulterior de PCGS, o instituție independentă care clasifică monedele rare, numai după cercetări aprofundate, teste, analize și comparații cu un alt specimen supraviețuitor.

Când nota atașată monedei a fost scrisă în 1798, monedele fabricate la monetăria din Boston în 1652 deveniseră deja un obiect de preț pentru colecționari.

Aceste monede, care se distingeau printr-o simplă ștampilă NE reprezentând Noua Anglie pe o față, și valoarea lor în pence în cifre romane pe cealaltă față, erau deja extrem de rare, deoarece este probabil că au fost fabricate în acest stil doar pentru câteva luni în acel an.

Monetăria din Boston a sfidat autoritatea coroanei britanice de a produce monede, reprezentând „sentimentul crescând al identității Noii Anglii ca fiind separată de țara mamă și hotărârea sa de a-și reglementa propria economie”, potrivit Societății istorice din Massachusetts.

După Revoluția Americană, monedele produse de aceasta au devenit în vogă chiar și în Anglia.

În 1781, colecționarul englez Thomas Brand Hollis i-a scris ambasadorului american de atunci în Țările de Jos, John Adams, cerându-i ajutorul pentru a obține una dintre aceste monede. La rândul său, Adams i-a scris soției sale, Abigail, pentru a-i cere ajutorul, deoarece străbunicul ei fusese fratele vitreg al lui John Hull, argintarul care a bătut aceste monede.

Se știe că o singură altă monedă de trei penny de acest tip a supraviețuit până în prezent și se află în colecția Massachusetts Historical Society, ceea ce face ca acest exemplar să fie singurul disponibil pentru colecționarii privați. Este posibil ca o altă monedă să existe încă, după ce a fost furată de la Colegiul Yale cândva înainte de anii 1960, deși nu se știe unde se află.

Această monedă a făcut obiectul unei bătălii intense de 12 minute la licitație, pe care adjudecătorul Ben Orooji a numit-o „o experiență exaltantă și un punct culminant al carierei”, deoarece a fost vândută de peste trei ori mai mult decât estimările sale de dinainte de vânzare.

Și alte monede istorice americane au obținut sume uriașe la licitație. Un dolar de argint rar din 1794, considerat a fi unul dintre primele - dacă nu chiar primul - fabricat de monetăria americană, a fost vândut pentru 10 milioane de dolari în 2013.

Între timp, o monedă rară „Double Eagle” din 1933, una dintre ultimele monede de aur bătute vreodată pentru circulație în SUA, a fost vândută pentru 18,9 milioane de dolari în 2021.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole