Antena 3 CNN Life Un autor celebru spune că a fost internat pentru depresie şi sindrom bipolar: „Eşti viu, dar e ca şi cum ai fi mort"

Un autor celebru spune că a fost internat pentru depresie şi sindrom bipolar: „Eşti viu, dar e ca şi cum ai fi mort"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:33 22 Dec 2024 Modificat la 19:36 22 Dec 2024

Scriitorul italian Paolo Cognetti, care a devenit cunoscut în special datorită romanului său „Cei opt munţi", a dezvăluit joi că a fost internat în secţia de psihiatrie a unui spital din Milano (nord) din cauza unei „depresii severe care a devenit un sindrom bipolar cu faze maniacale", transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres. 

„În primăvară şi vară, fără niciun motiv aparent, am fost muşcat de depresie", a declarat Cognetti, în vârstă de 46 de ani, într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica la două zile după ce a fost externat.

El a făcut aceste declaraţii din dorinţa de „a spune public că bolile nervoase n-ar mai trebui să fie o ruşine de ascuns şi că drumul de întoarcere începe prin a accepta cine eşti cu adevărat".

Recompensat în 2017 cu premiul Strega, cea mai importantă distincţie literară din Italia, pentru cartea "Cei opt munţi", ecranizată ulterior, autorul a explicat că, după depresia iniţială, a survenit sindromul bipolar.

„În ultimele săptămâni, însă, în timp ce coboram de la refugiul meu de pe Monte Rosa, mă aflam într-o fază frumoasă şi creativă. Într-o zi, am observat că gândirea şi vorbirea mi se accelerau. Prietenii mi-au spus că făceam lucruri ciudate. La 4 decembrie, medicul a hotărât tratament medical obligatoriu", a povestit scriitorul.

Cognetti, pentru care „fragilitatea" a fost agravată de succesul romanului său, a explicat că "în fazele maniacale, o persoană îşi poate pierde noţiunea pudorii sau a banilor".

„Le-am trimis prietenilor poze cu mine dezbrăcat şi le-am dat o mulţime de bani. Toată lumea era alarmată: exista o teamă, nefondată din perspectiva mea, că voi face gesturi extreme sau că voi deveni un pericol pentru ceilalţi", a spus autorul, recunoscând că „pentru a vedea din nou lumina" încă „este nevoie de timp".

„Încă sunt un anarhist, dar în spital trebuie să te supui medicilor. Te trezesc la şase dimineaţa şi te obligă imediat să bei două pahare mari de tranchilizante. Eşti viu, dar e ca şi cum ai fi mort", a povestit el. 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole