Deo Kato, un atlet ugandez stabilit în Londra, va ajunge duminică în capitala Marii Britanii, după ce a alergat 12.440 km din Africa de Sud până în Europa. Cursa sa epică, care a început în iulie 2023, a avut ca scop creșterea conștientizării despre rasism și despre provocările migrației umane, scrie The Guardian.
Într-o călătorie de 516 zile, Kato a traversat zone de conflict, a suferit perioade de boală gravă, a fost arestat și a fost frecvent victima rasismului, în special în Europa. În Croația, de exemplu, poliția l-a oprit de cel puțin patru ori pe zi, iar localnicii îl raportau autorităților, tratându-l ca pe un imigrant ilegal.
Deși a trecut prin momente dificile, Kato spune că această experiență i-a reînnoit credința în umanitate. Printre momentele care i-au adus speranță se numără alergările alături de copii din Kenya și întâlnirea cu un tânăr de 15 ani din Botswana, care i-a amintit de propria tinerețe.
Cu toate acestea, au fost și momente în care a fost aproape de a renunța. În Uganda, echipa sa de sprijin s-a retras, lăsându-l fără vehicul și fonduri, iar traseele disponibile implicau riscuri extreme, cum ar fi conflictele din Republica Democrată Congo, Sudan și Etiopia.
Kato a pornit din Cape Town, alegând ruta estică prin Africa pentru a trece prin orașul său natal, Nakulabye, unde s-a reîntâlnit cu familia.
Monumentul Long March to Freedom, dedicat luptei anti-apartheid, a fost punctul de start simbolic al acestei curse.
Pe parcurs, Kato a urcat echivalentul înălțimii a 11 Munți Everest.
El speră ca eforturile sale să contribuie la combaterea discriminării rasiale, deși recunoaște că o lume fără rasism nu va fi posibilă în timpul vieții sale. De asemenea, Kato a criticat politicile stricte ale Uniunii Europene privind migrația, pe care le-a numit „un sistem deliberat de restricționare și criminalizare” a persoanelor din sudul global.
Duminică, la finalul traseului său, Kato va fi întâmpinat de sute de alergători în fața Downing Street, înainte de a-și încheia oficial cursa în Hammersmith.
Partenera sa, Alice Light, care i-a fost alături pe parcursul călătoriei, a descris această experiență ca pe o combinație de „frumusețe, bucurie și momente de durere”.