La un an de la Colectiv, nu numai că nu s-a găsit niciun vinovat, dar nu s-a început judecata în niciunul din cele patru dosare deschise în urma tragediei. În dosarul principal, instrumentat de Parchetul General, cei trei patroni ai clubului Colectiv şi trei reprezentanţi ai firmei pirotehnice care a instalat artificiile sunt acuzaţi de ucidere din culpă pentru cele 64 de victime şi vătămare corporală în cazul a 20 de răniţi.
Dosarul se află în camera preliminară şi încă nu a fost stabilită o dată de începere a judecăţii. Acesta va fi probabil şi cel mai îndelungat proces, întrucât sunt peste 200 de părţi, într-un dosar cu 270 de volume.
În clubul Colectiv din Bucureşti, s-a produs cea mai cumplită tragedie din istoria contemporană a țării, în urmă cu un an. Artificiile aprinse în timpul concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity au declanşat un incendiu nimicitor.
În doar 61 de secunde, focul a adus iadul pe Pământ. Timp de cinci luni, s-a murit încontinuu. Au pierit în foc sau în spitale, omorâţi de infecţii şi neputinţa sistemului, artişti, arhitecţi, fotografi, jurnalişti, olimpici.
Rodica Lupu - antreprenor, Răzvan Orășanu - analist și Adrian Marius Dobre - de la Institutul social-democrat au dezbătut acest subiect, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3.
Tragedia din clubul Colectiv a stârnit o emoție puternică, dar şi un val de revoltă în rândul românilor care au ieşit din case şi au cerut demisia premierului Victor Ponta. L-a presiunea străzii, fostul şef al Executivului şi-a depus mandatul, iar în locului lui a fost numit Dacian Cioloş, care urma să guverneze ţara alături de tehnocraţi timp de un an.
Aşteptările au fost mari, dar după 300 de zile rezultatele nu par a fi cele scontate. Disfuncționalitățile din sistem au început să iasă din nou la iveală. Primul anunț a venit din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care a propus înăsprirea legislației, astfel încât să poată dispune închiderea localurilor care nu respectă normele de siguranță. Mai mult, cei de la ISU au stabilit amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei, dacă agenții economici din domeniul HORECA sunt găsiți în neregulă. Zis şi făcut, Guvernul a modificat printr-o ordonanță de urgență legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor şi s-a trecut la verificarea localurilor.
Din 15.000 de controale, doar 100 de localuri au fost închise, dar ulterior 58 dintre ele şi-au reluat activitatea. În plus, s-au stabilit noi reguli pentru autorizarea restauratelor şi a cluburilor. Micii antreprenori s-au plâns că sunt plimbaţi de la o autoritate la alta şi că niciuna nu eliberează actele necesare la timp sau fără cel puţin două drumuri. Astfel, reautorizarea ajungea şi la jumătate de an, timp în care nu aveau drept să funcţioneze. În aceste condiţii, patronii s-au văzut nevoiţi să îşi închidă singuri localurile rând pe rând sau să funcţioneze în cotinuare, dar pe proprie răspundere.
În sistemul medical scandalurile s-au ținut lanț. Situaţia infecţiilor nosocomiale era extrem de bine cunoscută în sistem, dar era constant ascunsă sub preş. Un bilanț neoficial arată că mai mult de jumătate dintre răniți au fost doborâți de infecțiile contractate în spital. Deşi autorităţile nu au dat o cifră exactă, potrivit unor surse medicale, statul român a plătit peste 10 milioane de euro pentru tratamentul în ţară şi străinătate a răniţilor din Colectiv. Iar Guvernul a decis prelungirea cu doi ani a posibilităţii decontării tratamentelor pentru victimele tragediei, care se tratează în străinătate. În prezent, 27 de răniţi în incendiul din Colectiv sunt încă sub tratament în spitale din țară şi străinătate.
În urma incendiului din Colectiv a fost promovată şi o altă măsură - interzicerea fumatului în spaţiile publice. Un proiect care a produs mare agitaţie, din cauza stricteţii sale. Cum era de aşteptat, legea a lovit din nou mediul de afaceri. Încă din prima zi încasările localurilor din Centrul Vechi al Capitalei au scăzut cu 50%, iar ale celor din cartiere cu 70%. În plus, legea a atras şi un nou val de scumpire a ţigărilor pentru a compensa scăderea vânzărilor suferite de companiile producătoare.
CE RISCĂ LOCALURILE GĂSITE ÎN NEREGULĂ
- nu există autorizaţie de securitate la incendiu, dar există celelalte acte necesare
* amendă între 50.000-100.000 lei
- nu există autorizaţie de securitate la incendiu, dar există celelalte acte necesare, însă la faţa locului se descoperă alte încălcări grave
* amendă între 50.000-100.000 lei + închiderea localului până la remediere
- nu există niciun act obţinut
* amendă între 50.000-100.000 lei + închiderea localului
Sursa: IGSU
COLECTIV, ÎNAINTE DE TRAGEDIE
- niciun control al Primăriei sectorului 4 între 2010-2015
- lucrările nu aveau autorizaţie de construcţie
- clubul nu avea suficiente căi de acces
- nu există dovezi că ISU a verificat clubul
Sursa: expertiza Parchet General
UN AN DE COLECTIV
- Jumătate din cluburile închise, redeschise
- 15.000 controale
- 11.000 amenzi 52,04 mil lei
- 103 localuri funcţionare oprită
Sursa: DGSU
COLECTIV
- 64 de morţi
- 147 de supravieţuitori mutilaţi
- 4 dosare - niciunul ajuns în instanţa de fond
- 13 inculpaţi - niciunul pentru corupţie
- 15.000 de controale la cluburi
- 100 de cluburi închise
- 58 de cluburi redeschise pe proprie răspundere
Informațiile au fost prezentate sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3.