Antena 3 CNN Externe Apelul disperat al lui unui american reţinut în Coreea de Nord pentru spionaj

Apelul disperat al lui unui american reţinut în Coreea de Nord pentru spionaj

4 minute de citit Publicat la 14:54 11 Ian 2016 Modificat la 14:54 11 Ian 2016
Coreea de Nord a arestat un american naturalizat pe care-l acuză de spionaj, în contextul în care tensiunile din peninsulă continuă să crească, iar Seulul şi Washingtonul discută despre o eventuală suplimentare a trupelor americane în Coreea de Sud după testul nuclear de miercuri, relatează CNN.
Bărbatul, cu care CNN precizează că a stat de vorbă în capitala nord-coreeană, s-a identificat drept Kim Dong Chul, un american naturalizat care a locuit la Fairfax, în statul Virginia.
"Cer guvernelor Statelor Unite sau Coreei de Sud să mă salveze", a declarat Kim într-un intervu cu Will Ripley de la CNN,  într-un hotel din capitala nord-coreeană.

Kim, în vârstă de 62 de ani, a fost adus în cameră de doi gardieni, care au insistat ca interviul să fie acordat în coreeană, prin intermediul unui translator oficial. Traducerea a fost coroborată ulterior, în mod independent, de CNN.
Kim a declarat pentru CNN că, în 2001, s-a mutat la Yanji, un oraş situat în apropierea frontierei chinezo-nord-coreene, un important punct în comerţul dintre cele două ţări.

De la Yanji, Kim a declarat că a făcut naveta zilnic la Rason, o zonă economică specială situată de partea nord-coreeană a frontierei, unde era preşedintele unei companii implicate în comerţul internaţional şi în servicii hoteliere.
Kim afirmă că a spionat din partea unor "elemente conservatoare sud-coreene", motiv pentru care a fost arestat în octombrie 2015.
"Am fost însărcinat să fotografiez secrete militare şi scene ?scandaloase?", a spus el.
Kim a prezentat postului american numele unui număr de cetăţeni sud-coreeni, despre care a spus că i-au "inoculat o ură faţă de Coreea de Nord".

Aceste persoane "mi-au cerut să distrug sistemul (nord-coreean) şi să răspândesc propaganda împotriva Guvernului" de la Phenian, a adăugat el.
Potrivit lui Kim, oficiali nord-coreeni au spus că-i monitorizau activităţile începând din 2009, la doi ani după ce şi-a înfiinţat afacerea transfrontalieră.
El a început să lucreze ca spion în aprilie 2013, mituind locuitori să "culeagă materiale importante", pe care el le-a trecut ilegal în China sau Coreea de Sud.

Întrebat dacă a lucrat vreun moment şi pentru Statele Unite, Kim a negat ferm acest lucru. Kim a fost arestat în octombrie 2015 în timpul unei întâlniri cu o sursă de la care urma să ia un USB şi o cameră folosite pentru culegerea unor secrete militare.
Sursa, un fost militar nord-coreean în vârstă de 35 de ani, a fost de asemenea arestată. Kim a spus că nu cunoaşte soarta acestui bărbat.
În cei aproape doi de spionaj în Coreea de Nord, Kim a câştigat doar aproximativ 5.300 de dolari

Întrebat de ce şi-ar risca libertatea pentru o sumă atât de mică de bani, el a răspuns că "nu era vorba despre bani". Soţia şi cele două fiice ale lui Kim au rămas în China, iar el nu a mai avut niciun contact cu ele de când a fost arestat. Încercări repetate de a o contacta pe soţia acestuia, cu ajutorul unui număr de telefon furnizat de acesta, s-au soldat cu eşecuri, precizează CNN.
 - Deţinut american secret?
Kim Dong Chul a făcut aceste declaraţii în prezenţa unor oficiali nord-coreeni, iar CNN precizează că nu poate stabili dacă ele au fost făcute sub constrângere sau nu.

Dacă se vor dovedi adevărate, Kim ar fi singurul cetăţean american reţinut în Coreea de Nord, un fapt dezvăluit abia luni. Americanii Kenneth Bae şi Matthew Miller au fost eliberaţi de Phenian în noiembrie 2014. Până la momentul respectiv, Bae a pestrecut peste doi ani într-o închisoare nord-coreeană.
La câteva ore după interviu, autorităţile nord-coreene au furnizat CNN paşaportul lui Kim cu scopul de a fi verificat, precizează postul.
Departamentul de Stat american a precizat că nu poate să confirme dacă Kim este cetăţean american. "A vorbi public despre presupuse cazuri specifice de americani deţinuţi ne poate complica eforturile neobosite vizând eliberarea acestora", a comentat diplomaţia americană pentru post.
CNN a discutat sâmbătă cu pastroul candian încarcerat Hyeon Soo Lim, care a declarat că speră să se întoarcă acasă "într-o bună zi".

Kim părea că se află într-o stare bună de sănătate. El a declarat că este hrănit în mod adecvat, primind trei mese pe zi.
Evocând reglementări internaţionale cu privire la deţinuţi internaţionali împotriva cărora încă nu au fost formulate acuzaţii, Kim a declarat că este deţinut într-un hotel, la Phenian, şi că are acces la ziare şi televiziunea locale.
El era la curent cu presupusa testare de către Coreea de Nord a unei bombe cu hidrogen pe 6 ianuarie. A venit vremea "ca Guvernul american să renunţe la politicile sale ostile faţă de Coreea de Nord", a spus el.
"Văzând că acest test al unei bombe-H a reuşit, acum a venit timpul abandonării politicilor ostile şi acţiunii în vederea ajutorării Coreei de Nord", a declarat el.

"Statele Unite au nevoie să găsească o cale de reconciliere cu Coreea de Nord. Eu cred că principalul mijloc de a o face este un tratat de pace", a adăugat Kim.
 Întrebat ce are de spus despre asemănările dintre declaraţiile sale şi propaganda nord-coreeană şi dacă vreunele dintre ele au fosr repetate sau stabilite potrivit unui scenariu anterior, Kim a răspuns că nu nu este aşa şi a acuzat presa occidentală că "nu înţelege" situaţia din această ţară.

Occidentali deţinuţi anterior în Coreea de Nord au recunoscut că au făcut declaraţii sub presiunea regimului stalinist. Tensiunile în Peninsula Coreea au atins unul dintre cele mai înalte niveluri din ultima perioadă, după ce Seulul a reluat propaganda în zona demilitarizată (DMZ) de la frontieră. Phenianul consideră aceste emisiuni drept un act de război, iar în trecut a deschis focul asupra difuzoarelor la care sunt transmise emisiunile de propagandă.

Un bombardier american de tip B-52 a survolat duminică Osan, în Coreea de Sud, un zbor prezentat de oficiali drept o măsură de solidaritate cu Seulul în urma presupusului test nuclear. Bombardierul strategic american a fost flancat de două avioane de vânătoare sud-coreene de tip F-15.

Etichete: Coreea de Nord
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole