Sistemul medical românesc se confruntă "cu un adevărat cataclism", a declarat sâmbătă, la Antena 3 CNN, Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România. În contextul anchetei privind pacienții morți de la Spitalul Sf. Pantelimon, el a spus că "se întâmplă o distrugere a încrederii în medici" și că e momentul pentru schimbări legislative majore în domeniul medical privind malpraxisul.
"Este un adevărat cataclism. De fapt, suntem într-o perioadă extrem de dificilă, zile negre pentru medicina românească. Avem colegi medici acuzați de omor cu intenție, deci omor cu premeditare. Asistăm la un proces de justiție realizat la televizoare, realizat în ziare, pe Facebook auzim tot felul de cuvinte Doamna cu coasa, acești medici sunt deja condamnați înainte să apară în fața judecătorului. Aștept ca orice cetățean, decizia judecătorului. Dar ceea ce văd și constat cu mare tristețe că se întâmplă o distrugere, o distrugere a încrederii în medici.
Noi toți pierdem și pacienți și medici, pentru că medicii nu vor mai avea curajul să-și asume gesturi medicale de risc, dar salvatoare de vieți.
Poate ar fi momentul în care cu toții să gândim ce dorim de la sistemul medical românesc.
Este momentul în care politicienii noștri, autoritățile statului să fac niște schimbări legislative majore în domeniul medical. Și aici mă refer în special la legea malpraxisului.
CMR a avut o atitudine proactivă încă de acum 2 ani. Din 2022 am introdus în dezbatere publică noțiunea de greșeală medicală. Am recunoscut că există o greșeală medicală. Am creat un proiect pentru o nouă lege a malpraxisului.
Elementul central al legii noastre este corpul experților independenți, medici specialiști, fiecare într-o anumită specialitate medicală, care să fie capabili să ofere o expertiză corectă. Medicii legiști nu au competențele necesare pentru a se putea pronunța cu privire la toate actele medicale, în toate specialitățile, pentru că este absolut imposibil ca un medic să aibă astfel de cunoștință", a declarat Coriu.
Întrebat despre controalele care s-au făcut la spital după ce s-a făcut prima sesizare, el a răspuns că "s-au făcut foarte repede".
"Probabil s-a simțit o presiune publică și și s-a dorit ca aceste anchete să finalizeze foarte repede, care cred eu că nu a fost bine", a declarat președintele Colegiului Medicilor.