Capitala adminstrativă a Boliviei este situată la altitudini între 3.000 și 4.200 de metri în Anzii Cordilieri iar valul de căldură este amplificat de reducerea protecției pe care o oferă stratul noros, un fenomen asociat cu încălzirea globală, notează CNN.
În ultimele săptămâni, nivelul radiațiilor ultraviolete (UV) a atins uneori valoarea 21 pe o scală care în mod normal măsoară "urcă" doar până la 20.
Organizația Mondială a Sănătății consideră că un index 11 al radiațiilor UV este "extrem" iar oamenii sunt sfătuiți să evite expunerea la soare.
"Arde. Soarele ăsta nu e normal", spune Segundina Mamani, care locuiește în oraș. Localnicii încearcă să se răcorească mâncând gheață răzuită și stând pe cât posibil la umbră.
Anzii Cordilieri înregistrează printre cele mai periculoase niveluri de radiații UV
CNN arată că regiunile andine din America de Sud înfruntă printre cele mai periculoase niveluri de radiații UV din lume, cu valori-record care, din timp în timp, depășesc indexul 40.
Mai frecvent, valorile atinse se situează între 11 și 17, niveluri care sunt, de asemenea, periculoase.
"Este o situație care face ca La Paz să se coacă, efectiv", declară Juan Pablo Palma, un responsabil cu managementul riscului care lucrează pentru autoritățile locale.
În contextul summit-ului climatic COP26 de la Glasgow și pe fondul avertismentelor că lumea se îndreaptă spre o apocalipsă climatică, unii oameni de știință bolivieni au arătat că schimbarea tiparelor de precipitații accentuează, prin reducerea acoperii cu nori, efectele radiațiilor UV.
"Am confirmat ceea ce susține multă lume: sezonul ploios poate să aducă aceeași cantitate de ploaie, dar este mai scurt", declară Luis Blacutt, un cercetător în cadrul Laboratorului de fizică a atmosferei din La Paz care a lucrat la elaborarea de modele privind schimbările climatice.
Deși precipitațiile au ușurat întrucâtva povara caniculei săptămâna aceasta, laboratorul se așteaptă ca nivelurile ridicate de radiații UV să persiste încă o săptămână, cel puțin.
"Asta înseamnă că dezvoltarea norilor este întârziată, fluxul de radiații ultraviolete este mai sesizabil. Acum, că nu sunt nori, avem expunere la o mare cantitate de radiații ultraviolete care afectează pe toată lumea", a menționat fizicianul.