Antena 3 CNN Externe Ultimul supravieţuitor cunoscut al lagărului şi revoltei de la Sobibor a murit

Ultimul supravieţuitor cunoscut al lagărului şi revoltei de la Sobibor a murit

S.T.
1 minut de citit Publicat la 16:22 03 Iun 2019 Modificat la 16:22 03 Iun 2019

Ultimul supravieţuitor cunoscut al lagărului de exterminare nazist de la Sobibor şi al revoltei care a avut loc acolo a decedat luni în Israel, la vârsta de 96 de ani, a anunţat preşedintele Agenţiei evreieşti, Isaac Herzog, transmite AFP.

„Deplângem dispariţia lui Semion Rosenfeld, participant la revolta de la Sobibor, care, în oroarea Holocaustului, a devenit un erou, împotriva voinţei sale”, a scris într-un comunicat preşedintele Agenţiei evreieşti, principala organizaţie nonprofit a evreilor din lume. Rosenfeld locuia într-un cămin aparţinând acesteia.

Născut în Ucraina şi fost soldat în Armata roşie, Semion Rosenfeld a făcut parte din cei circa 50 de prizonieri ai lagărului care au supravieţuit detenţiei şi celui de-al Doilea Război Mondial.

Din mai 1942 până în vara lui 1943, circa 250.000 de evrei, în cea mai mare parte deportaţi din estul Poloniei, dar şi din Olanda, din Republica Cehă şi din Slovacia, au pierit în lagărul din Polonia ocupată atunci de Germania nazistă.

La 14 octombrie 1943, în lagăr a izbucnit o revoltă, cea mai importantă şi cea mai cunoscută din istoria lagărelor de concentrare naziste. Aproape 300 de deţinuţi, între care şi Rosenfeld, care pe atunci avea 21 de ani, au reuşit să fugă printr-o gaură în gardul de sârmă ghimpată. Aproape 170 dintre participanţii la revoltă au fost capturaţi de nazişti şi împuşcaţi în urma rebeliunii în care au murit şi 11 ofiţeri SS.

Semion Rosenfeld a reuşit să se ascundă împreună cu un mic grup de foşti deţinuţi în pădurile din apropiere, până în primăvara lui 1944, la sosirea Armatei roşii, când s-a alăturat din nou acesteia şi a luat parte la capturarea Berlinului de către forţele sovietice, potrivit Ynet.

După cum consemnează Yad Vashem, memorialul Holocaustului de la Ierusalim, circa 50 de deţinuţi au supravieţuit după război. Lagărul de la Sobibor a fost demolat de nazişti pentru a şterge orice urme.

Sursă: Agerpres
Etichete: lagar revolta
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole