Antena 3 CNN Actualitate Ultimele pregătiri pentru festivităţile de Ziua Marinei Române. Programul evenimentelor din Constanța, Brăila, Galați, București

Ultimele pregătiri pentru festivităţile de Ziua Marinei Române. Programul evenimentelor din Constanța, Brăila, Galați, București

de Georgiana Marina    |   

Se fac ultimele pregătiri pentru festivităţile de Ziua Marinei Române, la care vor fi prezenți președintele Klaus Iohannis, dar si premierul Marcel Ciolacu. Peste 2.000 de militari si 15 nave de război vor participa la ceremoniile festive dedicate Zilei Marinei Române.

Evenimentul va începe la ora 10.00 cu ridicarea drapelului și intonarea imnului naţional.

Spectatorii vor putea vedea inclusiv o serie de exerciţii navale ce vor simula respingerea atacurilor inamice.

Colonel Corneliu Pavel, locțiitor-șef al Direcției de informare și relații publice MApN: Peste 2.000 de marinari militari și 15 nave aproximativ vor prezenta publicului exercițiul naval demonstrativ.

Peste 2.000 de oameni sunt aşteptaţi pe faleza Cazinoului Constanţa pentru a urmări festivităţile.

"Este interesant, suntem de aici, oricum venim în fiecare an, sperăm să nu fie foarte aglomerat", spune o femeie.

"Ziua Marinei este o zi importantă, un eveniment frumos și un moment în care noi, civilii, ne întâlnim cu Marina noastră și vedem ce mai este nou", afirmă un bărbat.

"Am fost aici în vacanță și chiar este foarte frumos. Da, am văzut navele militare, și cei mici sunt încântați", a adăugat un bărbat.

Comandor Valentin - Marian Toma, comandant al fregatei Mărășești: "Ziua Marinei, ca în fiecare an, aduce elemente noi, prezența vânătorului de mine 270 și exercițiul de apuntare al elicopterului. De asemenea și celelalte exerciții au fost mult îmbunătățite prin creșterea gradului de complexitate."

Momentul va fi marcat şi la sol. Garda de Onoare va defila în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale.

Finalul va fi urmat de aprinderea Pavoazului electric la navele militare și de retragerea cu torțe a marinarilor militari. Evenimentul se va sfârşi cu retragerea cu torţe şi un spectacol de artificii.

Programul festivităților de Ziua Marinei în orașele Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București  

Ziua Marinei la Constanța

Miercuri, 14 august, este planificată o ceremonie militară și religioasă pentru comemorarea eroilor marinari, care va fi urmată de ceremonia de acordare a Drapelului de Luptă Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu” și de conferire a unor decorații și distincții militare personalului care s-a remarcat în activitatea profesională.

Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” va fi prezentat joi, 15 august, orele 10:00-12:00, publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța, iar de la ora 20:30, marinarii militari se vor retrage cu torțe, în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale. Seara se va încheia cu un spectacol de artificii oferit de Primăria Municipiului Constanța, care va putea fi urmărit din zona Piața Ovidiu – Portul Turistic Tomis.

Ziua Marinei la Mangalia

La Mangalia, Săptămâna Spiritualității marinărești va fi marcată, în perioada 10-15 august, printr-o serie de activități culturale, care vor avea loc la Cercul Militar și la Muzeul Marinei, iar miercuri, 14 august, orele 09:00-11:00, se va desfășura o ceremonie militară și religioasă în memoria eroilor marinari, în Portul Turistic, la Monumentul Marinarului și Constructorului Naval.  

În portul turistic, publicul este invitat miercuri, 14 august, orele 19:00-20:30, la un concert de muzică militară și la un spectacol de muzică populară.

Joi, 15 august, Ziua Marinei Române este marcată, în Portul Turistic Mangalia, prin exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024”, jocuri și concursuri marinărești, expoziție de tehnică militară și ateliere interactive, care vor avea loc între orele 10:00-14:00, iar seara, de la ora 19:30, evenimentul se încheie cu spectacol de muzică populară, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari.

Ziua Marinei la Brăila

Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” este prezentat publicului din Brăila, joi, 15 august, orele 10:00-12.30, pe faleza Dunării, iar de la ora 20:30, are loc retragerea cu torțe a marinarilor.

Ziua Marinei la Galați

La Galați, Ziua Marinei Române este sărbătorită, joi, 15 august, pe faleza Dunării, zona Elice, printr-o ceremonie militară și religioasă, care începe la ora 17:00 și este urmată de un exercițiu demonstrativ și de parada navelor militare și civile.

Ziua Marinei la Tulcea

La Tulcea, joi, 15 august, publicul din municipiu este invitat pe faleza Dunării, în intervalul orar 10:00-13:00, unde se desfășoară exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024”, precum și jocuri și concursuri marinărești.

Ziua Marinei la București

Ziua Marinei Române este marcată în București printr-o ceremonie militară și religioasă, care va fi organizată joi, 15 august, orele 9:00-10:00, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Parcul Herăstrău, zona debarcader).




 

 

Subiecte în articol: Ziua Marinei festivități naval marina
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile