Antena 3 CNN Externe Ultimele momente de viaţă ale pasagerilor de pe Titan. Cum au coborât în întuneric şi ce făceau înainte de implozia fatală

Ultimele momente de viaţă ale pasagerilor de pe Titan. Cum au coborât în întuneric şi ce făceau înainte de implozia fatală

Titanul și-a început scufundarea spre epava Titanicului la ora 8 dimineața, pe 18 iunie. După o oră și 45 de minute de scufundare, la ora 9:45, s-a pierdut contactul.

de Georgiana Adam    |   

Cei cinci pasageri de pe submersibilul Titan au coborât în întuneric, purtând șosete și căciuli, şi ascultând muzica lor preferată înainte de implozia fatală.

Shahzada Dawood, în vârstă de 58 de ani, și fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani, au fost fotografiați zâmbind în timp ce se țineau de braț înainte de a se îmbarca în submersibil în călătoria în urma căreia au pierit.

Christine, soția miliardarului, a dezvăluit cum cei doi și-au petrecut ultimele momente înainte ca Titanul să facă implozie, ascultând muzica lor preferată în întuneric total pentru a economisi energie, în timp ce priveau creaturile bioluminescente din adâncuri.

Christine Dawood a descris cum ea și fiica ei, Alina, în vârstă de 17 ani, se aflau la bordul navei-mamă a Titan, Polar Prince, și le-a făcut cu mâna soțului și fiului ei.

Cum au fost instruiţi oamenii pentru expediţie

Directorul executiv al OceanGate, Stockton Rush, credea că a merge în adâncurile Atlanticului cu Titanul este "mai sigur decât să traversezi strada".

După scufundarea din 18 iunie, Marina americană a înregistrat sunetul unei implozii. Cinci zile mai târziu, resturi de la submarin au fost găsite pe fundul mării, la 1.600 de metri de Titanic.

Cei care se aflau la bord - directorul executiv al companiei care a organizat expediția, Stockton Rush (61 de ani), expertul francez în Titanic Paul Henry Nargeolet (77 de ani), aventurierul miliardar britanic Hamish Harding (58 de ani), precum și Dawood și Suleman au fost probabil uciși instantaneu, fără să aibă nicio idee despre ceea ce se întâmpla.

Christine Dawood a declarat că au ajuns pe nava-mamă în portul din St John's, Newfoundland, în mijlocul nopții de 15 iunie, și au pornit spre locul de scufundare.

Ea a precizat că au avut loc ședințe de informare cu discuții științifice și discuții despre epavă și despre expediție.

Celor care se pregăteau să facă coborârea li s-a spus să poarte șosete groase și o pălărie, deoarece la adâncimi se poate face frig, și să respecte o "dietă cu conținut redus de reziduuri" în ziua dinaintea scufundării, inclusiv să nu bea cafea. Nu exista nicio toaletă la bord, ci doar o sticlă sau o toaletă de tip tabără în spatele unei perdele.

De asemenea, el i-a avertizat că coborârea se va face pe întuneric beznă, deoarece farurile au fost oprite pentru a economisi energia bateriei pentru când vor ajunge pe fundul mării.

În dimineața zilei de 18 iunie, pasagerii trebuiau să fie pe punte la ora 5 dimineața. Christine Dawood a declarat că a fost impresionată de profesionalismul celor de pe punte. "A fost ca o operațiune bine unsă - puteai vedea că au mai făcut asta de multe ori", a spus ea.

Christine Dawood: "Mă uitam și eu la ocean, în caz că poate îi vedeam ieșind la suprafață"

Toți cinci au urcat în submarin, iar scafandrii au închis trapa. Cineva cu un clichet a strâns toate șuruburile. Echipajele au manevrat Titanul sub apă și l-au eliberat de pe platformă. "A fost o dimineață bună", a spus ea.

Mai târziu în acea dimineață, Christine Dawood a auzit pe cineva spunând că s-a pierdut comunicarea cu Titan.

Ea s-a dus pe punte, unde o echipă monitorizase coborârea, și i s-a spus să nu-și facă griji, deoarece comunicațiile ar putea fi nesigure.

Cineva i-a spus apoi că nu știe unde se află Titanul. "Mă uitam și eu la ocean, în caz că poate îi vedeam ieșind la suprafață", a spus ea. Ea se afla la bordul navei-mamă când a primit vestea, cinci zile mai târziu, că resturile submarinului au fost găsite, potrivit dailymail.co.uk.

Subiecte în articol: titan submersibil submersibilul Titan
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben