Este luni dimineața în Minneapolis. Poliția răspunde la un apel cu privire la un bărbat care a încercat să folosească o bancnotă falsă de 20 de dolari, pentru a cumpăra un pachet de țigări. Șaptesprezece minute mai târziu, bărbatul zace inconștient la pământ, iar decesul este constatat doar câteva minute mai târziu.
Omul era George Floyd, în vârstă de 46 de ani. Originar din Huston, bărbatul își pierduse slujba de la un restaurant în timpul pandemiei de coronavirus.
Moartea afro-americanului a stârnit proteste în Statele Unite. 4 polițiști au fost concediați, iar în acest moment sunt anchetați. Unul dintre ei, Derek Chauvin, a fost arestat și acuzat de crimă și omor prin imprudență.
Momentele preliminare morții au fost analizate pe baza filmulețelor înregistrate de martori și a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, dar și a consultărilor experților.
Luni la ora 19.57, doi angajați ai magazinului Cup Foods din Minneapolis îl confruntă pe Floyd, spunându-i că bancnota pe care a folosit-o pentru a cumpăra țigări este falsă. Ei cer țigările înapoi, dar din imagini se vede cum se întorc în magazin cu mâinile goale.
Patru minute mai târziu, angajații sună la 911, unde anunță că Floyd a încercat să cumpere țigări cu o bancnotă de 20 de dolari, falsă. Cei doi spun că bărbatul este beat și că nu se poate controla.
Curând, prima mașină de poliție ajunge la fața locului. Doi ofițeri de poliție se apropie de SUV-ul albastru în care se află Floyd. Câteva secunde mai târziu, unul dintre ei scoate pistolul și îi cere lui Floyd să pună mâinile pe volan.
Acesta pune pistolul la loc și după câteva încercări, reușește să îl scoată pe Floyd din mașină. Un bărbat filmează întreaga scenă dintr-o mașină parcată în spate.
Ofițerii îl încătușează pe Floyd și îl sprijină de peretele magazinului.
Din transcrierea apelului la 911, rezultă că polițiștii știau că au de-a face cu o persoană beată, fără control. Cu toate acestea. pe imagini se vede clar că Floyd nu reacționează violent.
La șase minute de la reținerea sa, polițiștii îl duc pe acesta către mașina lor. Când ajung lângă mașină, se poate observa clar cum Floyd se prăbușește la pământ și refuză să urce în mașină.
Potrivit plângerii împotriva lui Chauvin, Floyd le-ar fi spus polițiștilor în nenumărate rânduri că este claustrofobic. În înregistrare, se poate vedea cum Floyd întoarce capul către polițiști de mai multe ori. Potrivit declarațiilor, el le-a spus acestora că nu poate respira.
La 9 minute după reținere, a doua mașină de poliție ajunge la fața locului, în care se află Derek Chauvin și Tou Thao. Ambii au la activ mai multe plângeri. Derek Chauvin are nu mai puțin de 17 plângeri, a fost implicat în trei focuri de armă, din care a rezultat o victimă. Thao are 6 plângeri și o acuzație potrivit căreia a aruncat un bărbat la pământ și l-a lovit brutal.
Chauvin încearcă să își ajute colegii să îl urce pe Floyd în mașină. Din imagini se vede cum polițistul face eforturi pentru a-l urca pe Floyd pe bancheta din spate, în timp de Thao privește.
La un moment dat, Chauvin îl trage pe Floyd din mașină. Acesta apare în imagini întins pe asfalt cu fața la pământ. Este momentul în care alți doi martori încep să filmeze simultan.
Filmarea unuia dintre martori arată cum toți cei patru polițiști sunt adunați în jurul lui Floyd. Este prima imagine în care se vede clar cum Floyd stă cu fața la pământ iar trei ofițeri aplică presiune pe gât, torace și picioare.
La 20.20, vocea lui Floyd se aude pentru prima dată: ”Nu pot respira, omule, te rog!
Acest video se oprește când unul dintre polițiști îi spune persoanei care filmează să plece.
Unul dintre polițiști solicită prin stație asistență medicală pentru cazuri care nu sunt urgente, raportând faptul că lui Floyd îi curge sânge din gură. Pe fundal însă, se aude cum Floyd se chinuie să respire.
În doar câteva momente, polițiștii cer din nou asistență medicală, de data aceasta de urgență.
Începând cu acest moment, un alt martor filmează scena dintr-un unghi diferit.
Filmul arată că, în ciuda faptului că fusese cerută asistența medicală, Chauvin îi ține genunchiul pe gât lui Floyd pentru încă șapte minute. În imagini nu se poate vedea dacă ceilalți doi agenți mai aplică presiune pe spatele lui.
”Nu pot respira! Te rog, genunchiul de pe gâtul meu! ”Atunci ridică-te și urcă-te în mașină!”, ”Așa o să fac!” ”Ridică-te și intră în mașină!” ”Nu mă pot mișca!”
În cele două filmulețe, Floyd este auzit în nenumărate rânduri spunând că nu poate respira. Mai exact, de 16 ori în cinci minute. Însă Chauvin nu își ridică genunchiul de pe gâtul lui. Nici măcar când acesta își pierde conștiența și ochii i se închid.
Din film se vede cum oamenii care s-au strâns în jurul polițiștilor încep să-i apostrofeze și le atrag atenția că bărbatul nu mai mișcă.
Potrivit experților, toți cei patru polițiști încalcă o mulțime de reguli, care, în acest caz, devin fatale.
Îl țin pe Floyd cu fața în jos, aplicând presiune pe el pentru cel puțin 5 minute. În combinație cu presiunea pusă pe torace, bărbatul n-a mai putut respira.
Chauvin aplică presiune chiar pe gât, o mișcare interzisă în aproape toate departamentele de poliție.
”Frate, nu mai miscă!”, se aude vocea unui martor. ”L-au omorât?”, se aude un altul.
Potrivit procedurilor Departamentului de poliție din Minneapolis, imobilizarea gâtului este permisă doar în momentul în care infractorul opune rezistență.
În ciuda faptului că agenții cer ajutor medical, nu fac nimic pentru a-l ajuta să își recapete conștiența.
Potrivit plângerii împotriva lui Chauvin, unul din agenți îl întreabă pe acesta de două ori dacă ar fi bine să îl întoarcă pe o parte. Chauvin spune ”nu”.
După 20 de minute de la reținere, o ambulanță ajunge la fața locului. Îi verifică pulsul lui Floyd. Chauvin ține genunchiul pe gâtul lui pentru încă un minut, în ciuda faptului că acesta este inconștient. Se ridică doar când echipajul medical îi cere acest lucru.
Chauvin a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd pentru 8 minute și 46 de secunde.
Floyd este urcat în ambulanță, care pleacă, probabil pentru că un mare grup de oameni se adună.
Este declarat mort la 21.32, la un spital din apropiere.