Antena 3 CNN Externe UE aprobă sancțiuni ample împotriva Rusiei | Bucătarul lui Putin, șeful armatei și mai multe bănci se află pe listă

UE aprobă sancțiuni ample împotriva Rusiei | Bucătarul lui Putin, șeful armatei și mai multe bănci se află pe listă

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 18:53 23 Feb 2022 Modificat la 18:53 23 Feb 2022

Lista de nume, care nu a fost confirmată oficial, ar merge mai departe decât cele anunțate de SUA și la o distanță semnificativă dincolo de sancțiunile lui Boris Johnson împotriva Rusiei.

Miniștrii au aprobat sancțiunile miercuri, dar lista finală a numelor nu va fi publicată decât mai târziu în cursul zilei.

UE va impune înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru 23 de persoane, trei bănci și o „fabrică de troli” notorie pe internet din Sankt Petersburg, ca răspuns la decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște republicile autoproclamate din Donețk și Lugansk ca independente.

 De asemenea, blocul ar trebui să sancționeze 351 de membri ai Dumei de stat ruse care au votat pentru recunoașterea celor două teritorii.

Guvernul rus va fi, de asemenea, limitat în continuare în capacitatea sa de a strânge bani pe piețele financiare ale UE. Oficialii UE elaborează măsuri pentru a restricționa comerțul cu cele două teritorii controlate de ruși din estul Ucrainei, reflectând sancțiunile anterioare împotriva Crimeei în 2014.

Liderii UE sunt așteptați să discute despre noi sancțiuni la un summit special, joi seară, la Bruxelles.

„Toată lumea pare de acord pentru adoptarea de sancțiuni”, a spus un diplomat al UE.

În fruntea listei de sancțiuni se află Șoigu, pentru că el este „responsabil în ultimă instanță pentru orice acțiune militară împotriva Ucrainei”, se arată în proiectul de listă văzut de The Guardian.

Lui i se alătură Anton Vaino, șeful de stat major al lui Putin, care „joacă un rol activ în luarea deciziilor”, precum și Igor Osipov, comandantul șef al flotei Mării Negre, și Serghei Surovikin, comandantul șef al forțelor aerospațiale rusești.

Alți oficiali de rang înalt îi includ pe viceprim-ministrul și președintele băncii de stat VTB, Dmitri Grigorenko, și Igor Shuvalov, președintele băncii de stat de dezvoltare a Rusiei, VEB, care joacă un rol important în finanțarea sectorului său de apărare.

UE vizează, de asemenea, „propaganiştii” ruşi, inclusiv purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Maria Zakharova şi şefa canalului RT, Margarita Simonyan, ambele cunoscute pentru retorica lor stridentă anti-occidentală.

Mai apare și Vladimir Soloviov, prezentatorul pro-Kremlin al canalului Russia One.

Alte figuri notabile îi includ pe Yevgeny Prigozhin, descris în sancțiunile SUA drept fondatorul și șeful neoficial al grupului de mercenari Wagner, care este deja supus sancțiunilor UE pentru ceea ce Bruxelles numește „responsabilitate pentru abuzuri grave ale drepturilor omului” și crime extrajudiciare în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană și alte țări.

Prigozhin, cunoscut drept bucătarul lui Putin, finanțează Agenția de Cercetare pe Internet, care a fost, de asemenea, adăugată pe lista de sancțiuni a UE. Cu sediul la Sankt Petersburg, IRA este mai bine cunoscută drept „fabrica de troli”, unde bloggerii lucrează non-stop pentru a inunda internetul global cu opinii pro-Putin și anti-occidentale.

Mama și soția lui Prigozhin, care dețin companii ce au legături cu el, sunt și ele pe listă.

Băncile sancționate sunt Bank Rossiya, considerată de oficialii UE și occidentali a fi banca personală a lui Putin și mulți dintre oficialii săi, precum și Promsvyazbank și Vnesheconombank, ambele considerate de oficialii UE ca fiind instruite personal de președintele rus, cu un rol cheie în finanțarea sectorului de apărare al Rusiei.

Dacă măsurile vor fi aprobate, acesta va fi cel mai mare număr de persoane adăugate la sancțiunile UE împotriva Rusiei, care acoperă în prezent 193 de persoane și 48 de companii legate de anexarea Crimeei și destabilizarea Ucrainei. Mulți deputați ai Dumei ruse sunt deja supuși sancțiunilor UE.

Liderii UE au fost invitați joi la un summit de urgență, unde vor purta discuții suplimentare privind sancțiunile.

„Folosirea forței și a constrângerii pentru a schimba granițele nu au ce căuta în secolul 21”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o scrisoare de invitație adresată a 27 de lideri ai UE, emisă miercuri.

„Este important să continuăm să fim uniți și hotărâți și să definim în comun abordarea și acțiunile noastre colective”, a scris el.

Miniștrii UE au aprobat în unanimitate liniile generale ale pachetului luni, după discuții intense despre cum să-l descurajeze pe Putin. Câteva țări, în special Lituania, doreau să lovească imediat Kremlinul cu cele mai puternice sancțiuni posibile; marile state membre Franța, Germania și Italia au susținut totuși o abordare mai graduală.

„Vrem să avem posibilitatea de descurajare, astfel încât să putem răspunde în cazul în care Rusia va lua măsuri suplimentare”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, în urma reuniunii ministeriale de luni. „Am spus clar că vor exista noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole