Antena 3 CNN Externe UE prezintă un proiect de embargo asupra petrolului împotriva Rusiei | Care sunt țările scutite temporar de acest embargo

UE prezintă un proiect de embargo asupra petrolului împotriva Rusiei | Care sunt țările scutite temporar de acest embargo

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 10:40 04 Mai 2022 Modificat la 11:30 04 Mai 2022

Şeful executivului Uniunii Europene a propus miercuri un embargo petrolier eşalonat asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, precum şi sancţionarea principalei bănci ruseşti şi interzicerea televiziunilor ruseşti, în încercarea de a accentua izolarea Moscovei.

Ursula von der Leyen: "Astăzi, vom propune să interzicem total petrolul rusesc în Europa"

Planul, dacă va fi aprobat de guvernele UE, ar marca un punct de cotitură pentru blocul comunitar, care este dependent de energia rusă şi trebuie să găsească surse alternative de aprovizionare.

"Astăzi, vom propune să interzicem tot petrolul rusesc în Europa. Aceasta va fi o interdicţie completă de import pentru toată Rusia", a declarat în aplauze preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa Parlamentului European de la Strasbourg.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de ţiţei rusesc în termen de şase luni şi a produselor rafinate până la sfârşitul anului 2022, a precizat von der Leyen. Ea s-a angajat să reducă la minimum impactul asupra economiilor europene.

Excepții ar trebui să fie pentru Ungaria și Slovacia, care sunt puternic dependente de petrolul rusesc.

Ar trebui să li se permită să extindă importurile până la sfârșitul anului 2023.

Embargoul petrolier este componenta principală a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Pentru adoptare, este necesară o decizie unanimă a 27 de țări UE.

Potrivit diplomaților UE, propunerea Comisiei Europene ar putea provoca o nouă dispută: Republica Cehă și Bulgaria fac și ele presiuni pentru excepții, invocând vulnerabilitatea economiilor lor, care sunt puternic dependente de petrolul rusesc.

Ungaria și Slovacia primesc petrol rusesc prin ramura de sud a conductei Druzhba, care aprovizionează și Cehia. Ungaria importă aproximativ 65% din petrolul său din Rusia, mai mult decât dublu față de media UE de 26%, potrivit datelor guvernamentale.

Ungaria a amenințat cu veto asupra embargoului petrolului dacă îi limitează securitatea aprovizionării. Ministrul slovac al Economiei, Richard Sulik, a subliniat că va dura câțiva ani până când țara sa își ia rămas bun de la petrolul rusesc. Ministrul german al Economiei, Robert Gabeck, a declarat luni la Bruxelles că Germania va sprijini embargoul petrolului.

Pe lângă embargoul petrolului, propunerea Comisiei Europene prevede și noi sancțiuni împotriva companiilor. Printre acestea din urmă se numără cea mai mare bancă rusă, Sberbank, precum și două bănci și canale de televiziune care răspândesc dezinformare despre războiul din Ucraina.

Băncile nu ar trebui să poată utiliza sistemul internațional de comunicare financiară Swift.

Actorii responsabili pentru atrocitățile ruse din orașe ucrainene precum Bucha și Mariupol vor fi adăugați pe lista UE de sancțiuni.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole