Antena 3 CNN Externe "Cu spectrul lui Putin la ușă, firmele europene de armament au nevoie de acces total la fondurile UE." Avertismentul lui Mario Draghi

"Cu spectrul lui Putin la ușă, firmele europene de armament au nevoie de acces total la fondurile UE." Avertismentul lui Mario Draghi

de Adrian Iclozan    |   

Firmele europene din domeniul apărării nu ar trebui să fie descurajate de birocrație și de reglementări excesive în demersul de a-și spori producția de armament, pe fondul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, relatează Politico, citând un capitol preliminar dintr-un raport elaborat de fostul premier italian Mario Draghi.

Pe măsură ce invazia Rusiei continuă, cu efecte în lanț pentru securitatea europeană, companiile de apărare de pe continent ar trebui să aibă acces deplin la fondurile UE. De asemenea, fuziunile companiilor din domeniu nu ar trebui să fie blocate, indiferent de preocupările legate de concurență, se spune în draftul citat.

"Baza industrială de apărare a UE se confruntă cu provocări structurale în ceea ce privește capacitatea, know-how-ul și avantajul tehnologic. În consecință, UE nu ține pasul cu concurenții săi mondiali", a avertizat fostul premier italian.

Draghi, care a fost și șeful Băncii Centrale Europene, este pe cale să își finalizeze mult așteptatul raport întocmit pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizează Politico.

Raportul analizează modul în care industria europeană își poate recâștiga avantajele pe scena mondială.

"Odată cu revenirea războiului în vecinătatea imediată a UE, odată cu apariția unor noi tipuri de amenințări hibride și cu o posibilă schimbare a priorităților regionale și a nevoilor de apărare ale Statelor Unite, UE va trebui să își asume o responsabilitate tot mai mare pentru propria apărare și securitate", se afirmă în proiectul de document.

Acesta inventariază mai multe provocări cu care se confruntă sectorul de apărare al Uniunii, inclusiv cheltuielile publice insuficiente.

Conform sursei citate de Politico, Uniunea Europeană, în ansamblul său, cheltuiește aproximativ o treime din ceea ce cheltuiesc Statele Unite ale Americii pentru apărare.

Nu în ultimul rând, companiile europene de armament operează pe piețe interne mici, iar țările blocului nu își coordonează achizițiile și depind în proporție de 80% de furnizorii internaționali, mare parte dintre aceștia fiind americani.

Ce propune raportul lui Mario Draghi pentru industria europeană de armament

Recomandările fostului premier italian vizează introducerea unui "principiu al preferinței europene" pentru a stimula soluțiile de apărare de pe continent în defavoarea concurenților.

De asemenea, se propune definirea unui model de guvernanță la nivelul Comisiei, al Serviciului European de Acțiune Externă și al Agenției Europene de Apărare.

Nu ultimul rând, este prevăzută crearea unei "autorități centralizate" a industriei de apărare din UE, pentru a opera achiziții în numele țărilor membre.

Autoritatea ar urma să fie gestionată de Comisia Europeană, co-prezidată de șeful Agenției Europene de Apărare și de executivul comunitar și consiliată de grupuri formate din reprezentanți ai industriei de profil și ai țărilor UE.

Un proiect al secțiunii referitoare la industria de apărare, datat 20 iunie anul curent, cerea Bruxelles-ului să elimine barierele care împiedică accesul companiilor din domeniul apărării la finanțarea europeană.

În acest sens, textul solicita schimbarea politicilor Băncii Europene de Investiții privind excluderea investițiilor în domeniul apărării și modificarea, în beneficiul sectorului de apărare, a cadrelor UE privind finanțarea durabilă și investițiile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).

Mario Draghi va discuta miercuri raportul său în cadrul unei reuniuni cu ușile închise în Parlamentul European și intenționează să îl publice în a doua săptămână a lunii septembrie.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile