Antena 3 CNN Be EU UE, neputincioasă în fața gazelor Rusiei. Ce se întâmplă cu noul pachet de sancțiuni

UE, neputincioasă în fața gazelor Rusiei. Ce se întâmplă cu noul pachet de sancțiuni

Uniunea Europeană pregătește un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei dar nu va reduce importurile de gaz rusesc, întrucât sunt prea multe state membre care nu se pot adapta îndeajuns de repede la noua situație.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Declarația a fost făcută de premierul ceh Petr Fiala (foto) într-un interviu pentru agenția Reuters.

"În mod categoric, este problematică includerea energiei între sancțiuni, pentru că trebuie respectată regula ca sancțiunile să aibă un impact mai mare asupra Rusiei decât asupra țărilor care le impun", a explicat el, adăugând că "nu există nicio șansă" ca gazul rusesc să fie inclus în pachetul de măsuri.

Pe ansamblu, 40% din necesarul de gaze naturale al UE provenea din Rusia înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.

Republica Cehă, care a preluat președinția rotativă a UE pentru șase luni de la 1 iulie, este una dintre țările care depind de Rusia pentru aproape toate nevoile sale de gaz.

Cehii fac tot posibilul pentru a-și reduce dependența de gazele rusești, "dar nu se va întâmpla iarna aceasta", a indicat șeful guvernului de la Praga.

Cum va arăta noul pachet de sancțiuni

Printre noile măsuri, Fiala a menționat interzicerea importurilor de aur rusesc, extinderea listei de bunuri cu dublă utilizare ce vor fi interzise pentru export în Rusia, precum și adăugarea unor noi nume de oficiali ruși pe "lista neagră" a blocului comunitar.

Comisia Europeană ar trebui să fie gata să prezinte acest pachet în zilele următoare, iar statele membre ar putea să-l aprobe imediat după aceea, a precizat premierul ceh.

Primele șase pachete de sancțiuni au inclus înghețarea activelor și interdicții de eliberare a vizelor pentru oligarhi și responsabili ruși, înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT și interzicerea importurilor de cărbune și petrol rusesc.

Dar importurile de gaze nu au fost vizate, în ciuda solicitărilor repetate din partea Ucrainei

Pe de altă parte, există temeri că Rusia ar putea prelungi lucrările de mentenanță programate la gazoductul Nord Stream-1, care au început la 11 iulie și ar urma să dureze 10 zile.

Aceasta ar afecta și mai mult aprovizionarea europeană cu gaze și ar perturba planul țărilor de a-și face stocuri pentru iarnă, amplificând riscul unei crize energetice.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile