Antena 3 CNN Be EU UE menține regimul fără vize pentru Republica Moldova în Schengen și sprijină cu 60 de milioane de euro reformele din justiţie

UE menține regimul fără vize pentru Republica Moldova în Schengen și sprijină cu 60 de milioane de euro reformele din justiţie

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 20:22 10 Dec 2024 Modificat la 15:50 10 Ian 2025

Pe 6 decembrie 2024, Comisia Europeană a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit majoritatea recomandărilor din raportul anterior, iar cetățenii moldoveni vor păstra regimul fără vize în Spațiul Schengen. De asemenea, Ursula von der Leyen, președinta CE, a anunțat un sprijin financiar de 60 de milioane de euro pentru Moldova. În replică, președinta Maia Sandu a reafirmat angajamentul țării față de aderarea la Uniunea Europeană, cu speranța că negocierile vor începe în 2025.

Comisia Europeană a adoptat cel de-al șaptelea raport privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize, în care a constatat că Republica Moldova a acționat în vederea realizării recomandărilor formulate în raportul precedent. În termeni practici asta înseamnă că cetățenii moldoveni vor beneficia în continuare de regimul fără vize cu statele spațiului Schengen, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe din R. Moldova (MAE). 

Raportul conține o evaluare detaliată a evoluțiilor cu referire la:

 1) alinierea politicilor în domeniul vizelor la politicile Uniunii Europene,

2) tendințele în domeniul migrației ilegale, cererilor de protecție internațională, returnării și readmisiei,

3) cooperarea în sectorul migrației, gestionării frontierei și readmisiei, 

4) cooperarea în domeniul securității. Documentul se referă la vecinătatea UE, Caraibe de Est și America Latină. De asemenea, raportul formulează un șir de recomandări specifice pentru fiecare beneficiar al regimului fără vize în parte.

În cazul Republicii Moldova recomandările se referă la:

1. Alinierea politicilor în domeniul vizelor la politicile respective ale Uniunii Europene, în special în ceea ce ține de țările terțe, care prezintă risc de migrație ilegală sau risc de securitate pentru Uniunea Europeană.

2. Continuarea depunerii eforturilor de combatere a crimei organizate, cu acordarea atenției speciale pentru traficul ilicit de arme de foc și droguri, combaterea traficului de ființe umane și aspecte financiare ale crimei organizate.

Recomandările Comisiei Europene se corelează cu statutul țării noastre de stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Subiectele acoperite de rapoartele anuale ale Comisiei Europene privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize se monitorizează și prin pachetele anuale de extindere ale Comisiei Europene

UE anunţă sprijin de 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Sumă acordată pentru reforma sistemului de justiţie şi stabilitatea economică. Anunţul a fost făcut de oficialul european în urma unei întrevederi cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Bruxelles, informează Moldpres, citat de Agerpres. 

Ursula von der Leyen a declarat că aşteaptă deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în anul 2025.

''Preşedinta Maia Sandu luptă cu inima şi sufletul pentru viitorul european al Moldovei. Suntem deplin alături de ea. Astăzi am anunţat 50 de milioane de euro pentru a sprijini reformele şi stabilitatea economică. De asemenea, aşteptăm cu nerăbdare deschiderea unui grup esenţial de negocieri de aderare în anul 2025'', a subliniat Ursula von der Leyen.

În cadrul întrevederii, s-a convenit asupra accelerării reformei justiţiei şi majorării sprijinului european pentru acest proces la 10 milioane de euro.

"Evaluarea integrităţii judecătorilor şi procurorilor rămâne o prioritate," a spus, la rândul său, preşedinta Maia Sandu.

Ea a afirmat că a discutat cu Ursula von der Leyen despre reformele necesare apropierii Republicii Moldova de UE. ''Mergem spre Uniunea Europeană pentru că ne dorim o viaţă mai bună pentru fiecare dintre noi, iar prietenii noştri europeni ne sunt alături în acest efort. Am discutat, de asemenea, despre investiţiile europene ce îmbunătăţesc viaţa moldovenilor prin crearea de locuri de muncă, modernizarea drumurilor, dezvoltarea satelor şi consolidarea securităţii energetice. Împreună, construim o Moldovă europeană, astfel încât fiecare cetăţean să simtă o schimbare în bine'', a spus Maia Sandu.

În perioada 10-11 decembrie, preşedinta Republicii Moldova efectuează o vizită de lucru la Bruxelles pentru a se întâlni cu noua conducere a instituţiilor europene.

Potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Chişinău, vizita Maiei Sandu la Bruxelles are loc după confirmarea parcursului european în cadrul referendumului la care cetăţenii Republicii Moldova au ales ca obiectivul naţional de aderare la UE să fie înscris în Constituţie. Vizita are loc la scurt timp după începerea mandatului noii Comisii Europene, subliniind continuitatea şi consolidarea relaţiei strânse dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole