O declarație în acest sens a fost făcută joi de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.
Borrell a arătat că va fi "mult mai greu" pentru UE să interzică importurile energetice din Rusia, întrucât statele din blocul comunitar depind mai mult decât SUA de aceste importuri.
Înaltul oficial european a făcut aceste comentarii în contextul în care liderii Uniunii se reunesc, joi, în Franța pentru a discuta noi sancțiuni la adresa Moscovei, pe masa discuțiilor fiind, teoretic, și un posibil embargo asupra importurilor de petrol rusesc.
Șeful diplomației europene a mai precizat că UE va continua să asigure arme Ucrainei până la sfârșitul conflictului, însă blocul comunitar trebuie să evite să înceapă un război cu Rusia, deoarece acesta ar fi "al treilea război mondial".
Premier olandez: "Adevărul incomod despre petrolul și gazul rusesc"
Premierul olandez Mark Rutte s-a pronunțat împotriva opririi livrărilor de petrol și gaz rusești și a spus că aplicarea unui astfel de scenariu este nesustenabilă pentru statele membre ale Uniunii Europene.
"Trebuie să discutăm despre vulnerabilitățile noastre în ceea ce privește de dependența pe care o avem de petrolul şi de gazul rusesc.
Nu aș pleda pentru tăierea imediată a livrărilor de petrol și gaz din Rusia.
Nu este posibil, pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod", a declarat Rutte la Paris, miercuri, într-o conferință de presă comună cu președintele francez Emmanuel Macron.
SUA au interzis importurile de petrol din Rusia
"Interzicem toate importurile de petrol și gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o lovitură puternică mașinii de război a președintelui Vladimir Putin", a estimat Biden.
Decizia administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește țițeiul.
Circa 8% din petrolul importat în SUA provine din Rusia însă Statele Unite nu importă gaze naturale din Rusia.