Uniunea Europeană a anunţat luni că-şi înăspreşte sancţiunile împotriva Iranului, acuzat că sprijină efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei prin livrări de drone şi rachete, relatează France Presse, citată de Agerpres.
„Aceste măsuri suplimentare ţintesc în utilizarea navelor şi a porturilor pentru transferul dronelor, a rachetelor fabricate în Iran şi în tehnologiile legate" de fabricarea acestor arme, menţionează Cei 27 într-un comunicat.
Cele 27 de state membre ale UE au decis încă de la jumătatea lunii octombrie să sancţioneze 14 entităţi şi persoane fizice din Iran, între care compania aeriană Iran Air pentru livrarea sau facilitarea livrării de rachete balistice Moscovei.
SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania adoptaseră deja sancţiuni de acest tip la jumătatea lunii septembrie.
Ce sancțiuni a impus UE
Măsurile anunţate luni interzic exportul, transferul sau furnizarea din UE de componente utilizate la fabricarea de rachete sau drone de către Iran.
Sancţiunile cuprind de asemenea interdicţia de utilizare a porturilor iraniene, precum Amirabad sau Anzali de la Marea Caspică, care servesc la transferul de drone, de rachete sau de tehnologii destinate fabricării acestora, potrivit comunicatului Celor 27. UE interzice totodată acordarea de asistenţă navelor implicate în acest fel de transferuri, cu excepţia cererilor de ajutor umanitar sau din cauza unui pericol la adresa navei sau a echipajului, precizează textul.
Iranul respinge în bloc aceste acuzaţii. Şeful diplomaţiei iraniene Abbas Araghchi a declarat în weekend că UE se foloseşte din nou de un „pretext" pentru a-i ataca ţara.
„Libertatea de navigaţie este un principiu de bază al legilor mării. Când este aplicată selectiv de către unii, astfel de vederi înguste tind, în general, să aibă un efect de bumerang", a avertizat el, din nou, duminică pe X.
„Se pare că unele ţări europene insistă pentru a continua confruntarea, ceea ce nu va aduce beneficii nimănui", a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmail Baghaei, adăugând că ţara sa îşi rezervă dreptul de a răspunde.