Antena 3 CNN Externe UE îi dă peste nas lui Viktor Orban, după ce s-a plâns că Ucraina a oprit parțial petrolul rusesc: „Nu există niciun risc”

UE îi dă peste nas lui Viktor Orban, după ce s-a plâns că Ucraina a oprit parțial petrolul rusesc: „Nu există niciun risc”

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 20:02 23 Iul 2024 Modificat la 20:06 23 Iul 2024

Comisia Europeană a reacționat, marți, după ce Ungaria a anunțat că blochează din nou ajutorul pentru Ucraina pentru că Zelenski a oprit petrolul rusesc prin conducta Drujba. „În acest moment, nu există niciun risc”, a transmis Bruxelles-ul, ca răspuns pentru decizia luată la Budapesta, scrie Politico.

Ministrul ungar de externe a anunţat marţi că ţara sa va bloca orice nou transfer de fonduri către Kiev din Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), până când Ucraina va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil prin conductele de pe teritoriul ucrainean către Ungaria şi Slovacia, livrări oprite de Kiev după ce a plasat această societate pe lista ucraineană de sancţiuni legate de invazia rusă.

Ungaria şi Slovacia au cerut luni Comisiei Europene, printr-o scrisoare, să medieze o procedură de consultare cu Ucraina pentru a debloca tranzitul petrolului exportat de Lukoil prin conductele ce tranzitează teritoriul ucrainean.

„Comisia are trei zile să răspundă cererii noastre, după care vom aduce chestiunea în faţa instanţei”, a transmis ministrul Szijjarto. Dacă procedura de consultare nu dă rezultate, Ungaria şi Slovacia vor sesiza o instanţă internaţională, urmând să decidă care va fi aceasta, a adăugat ministrul ungar.

Cum răspunde Comisia Europeană

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olof Gill, a declarat pentru Politico că executivul UE „studiază în prezent conținutul acestei scrisori”, adăugând totodată că „este pregătit să sprijine statele membre în găsirea unei soluții împreună cu Ucraina”.

Comisia insistă că riscurile măsurii luate de Kiev, de a opri petrolul rusesc prin conducta Drujba, sunt limitate în acest moment.

„În acest moment, nu există niciun impact imediat asupra securității aprovizionării cu petrol a UE”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

„Nu credem că există riscul unei penurii în Europa. Aceasta este mai mult o problemă politică”, a transmis, la rândul său, șeful companiei energetice de stat a Ucrainei Naftogaz, Oleksiy Chernyshov.

Cu toate acestea, potrivit  lui Viktor Katona, șeful departamentului de analiză a petrolului la Kpler, limitarea ar putea crea în curând o criză de securitate energetică pentru Ungaria și Slovacia.

„Chiar dacă până acum fluxurile nu au fost cu adevărat afectate de sancționarea Lukoil de către Ucraina, rămâne un decalaj notabil în aprovizionare spre sfârșitul lunii”, a spus el. 

„Comisia Europeană încearcă să liniștească tensiunile care cresc, dar pe termen mediu și lung, Bruxelles-ul trebuie să ia o poziție”, a adăugat el.

Fiind două ţări lipsite de ieşire la mare şi având astfel mai multe dificultăţi de a se aproviziona din surse alternative, Ungaria şi Slovacia au primit derogări în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei de UE după invazia în Ucraina, astfel că pot achiziţiona în continuare petrol rusesc.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole