Grupul UDMR din cadrul Consiliului Local Târgu Mureş a anunţat, joi, că nu a votat proiectul de hotărâre care finalizează reţeaua şcolară pentru anul 2017-2018, întrucât în acesta nu au fost incluse Liceul Teologic Romano-Catolic şi Colegiul Reformat şi alte 6 instituţii de învăţământ, în urma hotărârii Inspectoratului şcolar Judeţean Mureş de săptămâna trecută.
'Consilierii locali UDMR consideră că decizia ISJ de săptămâna trecută este inacceptabilă, deoarece nu a aprobat includerea Liceului Teologic Romano-Catolic, invocându-se faptul că hotărârea Consiliului Local nr. 33/2015 a fost atacată în instanţă, respectiv că Direcţia Naţională Anticorupţie desfăşoară o anchetă în acest caz. În cazul celorlalte şapte instituţii de învăţământ, inclusiv Colegiul Reformat, se invocă simple erori administrative. Este important de menţionat că proiectul iniţiat de UDMR săptămâna trecută, conform căruia ar rămâne valabilă reţeaua care funcţionează în prezent, nu a fost inclus pe ordinea de zi. Potrivit explicaţiilor, argumentul ar fi că, procedura de convocare a şedinţei de urgenţă s-a înregistrat cu 33 de minute mai târziu decât şedinţa de consiliu iniţiată de către primar, iar pe ordinea de zi figura deja un proiect referitor la reţeaua şcolară', se arată într-un comunicat de presă al UDMR, remis AGERPRES.
Potrivit documentului, grupul UDMR a făcut apel atât la Primăria Târgu Mureş, cât şi la ISJ Mureş şi la Ministerul Educaţiei să înceteze cu intenţiile de declinare a răspunderii şi să soluţioneze situaţia existentă, care durează de mai multe luni.
'Deşi liderii celor trei instituţii au afirmat că doresc să rezolve situaţia actuală, aceştia nu au luat nici măcar o singură decizie în favoarea soluţionării cazului, în condiţiile în care fiecare hotărâre adoptată a avut ca rezultat menţinerea incertitudinii. În opinia noastră, obiectivul din culise este ca atât organizaţiile de protecţie a intereselor comunităţii maghiare cât şi părinţii să obosească şi să renunţe, iar în urma tergiversării luării unor decizii responsabile, Liceul Teologic Romano-Catolic să se desfiinţeze. Să fie clar: nici noi, nici părinţii nu renunţăm! UDMR va iniţia, din nou, discutarea proiectului de hotărâre înaintat săptămâna trecută. Grupul de consilieri acţionează, în continuare, cu toate mijloacele legale, care îi stau la dispoziţie pentru a asigura prezenţa Liceului Teologic Romano-Catolic ca persoană juridică independentă în reţeaua şcolară din 2017-2018', se mai arată în comunicatul UDMR.
Precizăm că, în luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.
Procurorii susţin că, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotărâre a Consiliul Local al municipiului Târgu Mureş s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, cu condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotărârea în cauză a fost prezentată ISJ Mureş, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Someşan a arătat că Ministrul Educaţiei Naţionale a dat aprobare pentru înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal. În acest context, susţin procurorii, Consiliul de Administraţie al ISJ a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, deşi 'în realitate, Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ'.
'Cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someşan Ştefan, în calitate de inspector şcolar general al Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca 'începând cu anul şcolar 2014-2015, să se înfiinţeze o nouă unitate de învăţământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile şi obligaţiile privind autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, se transferă parţial unităţii de învăţământ de stat cu personalitate juridică, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic'. În aceeaşi zi, inculpatul Someşan Ştefan a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef', arată DNA.
La 16 septembrie 2014, CL Târgu Mureş a emis o hotărâre din care rezulta că înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiţia prezentării din partea ISJ Mureş a actului de înfiinţare a acestuia, însă, pentru că prevederile hotărârii nu puteau fi respectate, Ştefan Someşan a revenit asupra celor două decizii şi, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înfiinţarea Liceului Romano-Catolic, precum şi numirea directorului acestui liceu, mai spun anchetatorii.
'Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Mureş a transmis Primăriei avizul conform privind reţeaua şcolară pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Târgu Mureş, pentru anul şcolar 2015-2016, emis de inculpatul Someşan Ştefan în care, la poziţia 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic. Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş nu trebuia să acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, în condiţiile în care nu s-au făcut precizări referitoare la modul de înfiinţare a acestuia, la numărul de elevi, la profilul şi la structura unităţii de învăţământ nou înfiinţată prin divizare', arată procurorii anticorupţie.
Potrivit comunicatului DNA, la sfârşitul lui august 2015, Someşan, deşi, potrivit normelor legale, nu deţine prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar şi nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcţionare ori acreditării unor astfel de unităţi de învăţământ, a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Naţional 'Unirea' la acest nou liceu şi transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditarea acordate de MENCS către unitatea şcolară nou înfiinţată.
Prefectul judeţului Mureş de atunci, Vasile Liviu Oprea, a atacat în contencios administrativ HCL Târgu Mureş din 16 septembrie 2014, care prevedea înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, iar la data de 13 martie 2015 Tribunalul Mureş a dispus anularea hotărârii, măsura fiind menţinută şi de Curtea de Apel Târgu Mureş la data de 3 februarie 2016.