Antena 3 CNN Politică UDMR, după ce a cerut autonomie specială: „Parlamentul poate vota legea, dacă regiunile respective vor să aibă dezvoltare separată”

UDMR, după ce a cerut autonomie specială: „Parlamentul poate vota legea, dacă regiunile respective vor să aibă dezvoltare separată”

1 minut de citit Publicat la 11:17 04 Dec 2018 Modificat la 11:17 04 Dec 2018

Chiar în ziua în care Coaliţia a pierdut majoritatea în Camera Deputatilor, UDMR a cerut autonomie teritorială pentru judeţele cu populaţie majoritar maghiară, la câteva zile după sărbătoarea Centenarului. 

Partidul a depus în parlament un proiect de lege cu referire la textul Rezoluţiei de la 1 decembrie 1918, care prevede autonomie pentru teritoriile locuite în proporţie mare de minorităţi istorice. 

Se mai cere, printre altele, reprezentare proporţională a maghiarilor în instituţiile administrative la nivel judeţean, naţional şi european, dar şi în instanţe şi tribunale. 

„E o interpretare a Rezoluției, comunitatea maghiară se bucură deja de toate drepturile. Maghairii sunt singurii care afirmă în mod fals că România nu a respectat niște decizii şi drepturi ale minorităților. Momentul nu e prielnic pentru România, am fi așteptat mai mult respect după Centenar, dar ne asteptam la așa ceva. Să vedem reacția colaiției, deja sunt legi care întăresc statutul maghiarilor. UDMR a încercat de mai multe ori, au fost mai multe proiecte până acum, încearcă să forțeze mâna PSD, care e în dificultate, proiectul nu va trece, dar cu sprijinul ALDE trec proiecte care întăresc statutul de jure al maghiarilor”, a spus jurnalistul Dan Tănasă. 

„Nicio dicuție cu PSD, ideea a existat și înainte, dar nu am dorit să conturbăm Ziua Națională cu scandalul. Legea e foarte simplă, rezoluțiunea de la Alba Iulia, adoptată de Marea Adunare, pe urmă urmează niște articole care, pe de-o parte arată ce se înțelege azi prin popoare conlocuitoare. Ne trimite la legea minorităților naționale, la inițiativa unor regiuni de dezvltare, Parlamentul poate vota legea dacă regiunile respective vor să aibă dezvoltare separată, dacă corespund regulamentului, prin lege organică pot primi statut special”, Marton Arpad, UDMR. 

UDMR a depus un proiect în Parlament pentru ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. 

Etichete: autonomie UDMR
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole