Antena 3 CNN Externe Drone misterioase și o locație secretă. Ucrainenii se antrenează în Germania, urmăriți de inamici

Drone misterioase și o locație secretă. Ucrainenii se antrenează în Germania, urmăriți de inamici

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Mai mulți militari ucraineni se antrenează în adâncul pădurilor din Germania, dar nici măcar asta nu-i ferește de lentilele indiscrete ale dronelor manevrate de potențiali inamici, scrie Politico într-un material documentat la fața locului.

Într-o locație secretă din afara Berlinului, sute de soldați ai Kievului participă la un curs intensiv de șase săptămâni, care acoperă elementele de bază ale războiului în tranșee și ale luptei urbane. Însă, în timp ei se antrenează, vehicule aeriene fără pilot, neidentificate, se învârt în mod regulat deasupra copacilor.

"Presupunem că cel puțin unele dintre aceste drone sunt dirijate cu intenții neprietenoase", a declarat locotenent-colonelul Roland Bösker.

Jurnaliștii Politico au vizitat facilitatea de antrenament într-o zi în care cerul era liber de drone, însă recruții continuau să privească în sus în timp ce avansau spre tranșee, acompaniați de sunetul mitralierelor cu gloanțe oarbe și al grenadelor de manevră.

Verificarea amenințării dronelor a fost integrată în antrenamentul ucrainenilor: ei nu intervin să doboare aparatele suspecte, dar stau cu ochii pe ele, în așteptarea momentului când se vor confrunta, pe front, cu dronele rusești letale.

De ce dronele suspecte continuă să dea târcoale taberelor de antrenament pentru ucraineni din Germania

"Este imposibil, din punct de vedere tehnic, să blocăm toate frecvențele care pot fi utilizate pentru a dirija dronele", recunoaște locotenent-colonelul Bösker.

Potrivit acestuia, utilizarea tehnologiei de bruiaj în perimetrul de antrenament ar dezactiva, de asemenea, radiourile utilizate de militari pentru a comunica. În plus, spionii dotați cu tehnică de vârf vor găsi întotdeauna o cale de acces într-o zonă atât de mare, argumentează el.

"Faceți o comparație cu blindajul tancurilor. Va exista întotdeauna un tip de muniție care poate străpunge chiar și cea mai bună armură", a exemplificat acest oficial militar german.

Deși Bösker nu poate fi sigur că dronele au legături cu Rusia, există suspiciunea că acestea fac parte din efortul Moscovei de a destabiliza și demoraliza aliații occidentali care susțin Kievul.

Însă nu este vorba doar de drone. Instructorii ucrainenilor au fost contactați de străini, ca parte a unor operațiuni suspecte.

Exercițiile la care au asistat jurnaliștii Politico se desfășoară zi-lumină și pe orice vreme. Ele fac parte din Misiunea de asistență militară a Uniunii Europe în sprijinul Ucrainei (EUMAM)

Misiunea a fost lansată în anul 2022, cu scopul de a antrena 60.000 de soldați ucraineni cu ajutorul instructorilor din 24 de țări, până la sfârșitul acestui an.

O fostă cazarmă militară est-germană este unul dintre cele două centre majore utilizate. Al doilea se află în Polonia.

Dronele au schimbat felul în care se poartă războiul în Ucraina

Dronele indiscrete de pe cerul Germaniei nu sunt o noutate pentru ucraineni.

Aparatele ieftine, transformate în vehicule-kamikaze capabile să transporte camere de luat vederi și câteva kilograme de explozibili, au devenit o caracteristică majoră a războiului. Sunt folosite de ambele părți pentru a observa câmpul de luptă, pentru a dirija focul de artilerie și de rachete și pentru a vâna tancuri, vehicule militare de transport și soldați.

În Germania, antrenamentul ucrainenilor are anumite limite. 

Nu există nicio modalitate de a imita condițiile războiului real în tabăra din estul Germaniei, recunoaște un șef de pluton ucrainean în vârstă de 30 de ani, care folosește indicativul Krug.

În contrapartidă, recruților li se spune să dezvolte o atenție constantă la cerul de deasupra lor. "Trebuie să fie ca respirația", a declarat unul dintre instructorii armatei germane.

Iar drone-spion cu posibile legături cu Rusia adaugă realism exercițiilor.

"Modul în care rezolvăm problema este că integrăm dronele inamice în antrenament, spunându-le soldaților să le supravegheze constant", a explicat locotenent-colonelui Bösker.

Soldații ucraineni aflați în Germania pentru antrenament au vârste diferite, de la cei tineri și agili, până la bărbați de 40-50 de ani.

Indiferent de vârsta lor, antrenorii îi pun la încercare.

Armata germană învață lucruri noi din războiul desfășurat la 2.000 de kilometri spre est

La 10 minute de mers cu mașina de operațiunea de străpungere a tranșeelor, o altă echipă întâmpină prima zi a unei sesiuni de pregătire de patru zile pentru război urban.

În fața unui hotel dărăpănat din apropierea unei gări, patru soldați ucraineni de vârstă mijlocie își țin stângaci puștile, în timp ce se pregătesc să lanseze un raid-surpriză, sub supravegherea instructorilor.

În plus față de complexul gării, decorul de antrenament include un birou de turism, un bloc de apartamente și o fermă.

De obicei, luarea cu asalt a unei zone urbane ar necesita în jur de 16 soldați și luni de antrenament. Însă instructorii speră că nivelul ridicat de motivație al ucrainenilor, care se vor confrunta în curând cu gloanțe, obuze și drone reale, îi va încuraja să asimileze elementele de bază cu mare viteză.

Instruirea soldaților ucraineni este o afacere în beneficiul tuturor părților.

În timp ce ucrainenii își însușesc cunoștințele de la instructorii internaționali, armata germană realizează cum războiul care se desfășoară la 2.000 de kilometri spre est ar trebui să transforme abordarea luptelor.

De exemplu, germanii se asigură acum că soldații lor sunt camuflați corespunzător și rămân separați pe teren, pentru a evita să devină o țintă tentantă pentru drone.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben