Antena 3 CNN Externe Ucrainenii curăță parcurile din Polonia drept mulțumire pentru ospitalitatea cu care au fost primiți

Ucrainenii curăță parcurile din Polonia drept mulțumire pentru ospitalitatea cu care au fost primiți

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 10:53 12 Apr 2022 Modificat la 10:53 12 Apr 2022

Într-o tradiție cunoscută sub denumirea de subotnik – care vine de la numele ”sâmbătă”, subota – ucrainenii fac ordine în case și alte locuri sâmbăta. Luna trecută, un grup de refugiați a adus această tradiție în Suwałki, orașul polonez care îi găzduiește, unde au amenajat un parc local.

Practica s-a răspândit acum, iar în acest weekend au avut loc acțiuni similare în toată țara. În Wrocław, în jur de 50 de persoane au colectat gunoaie din jurul unui iaz, relatează serviciul local de știri Nasze Miasto.

„Ne-ați ajutat; vrem să facem ceva pentru voi”, a spus Nicola, unul dintre cei implicați. La fel ca mulți alții, este un ucrainean care trăiește deja de câțiva ani în Polonia, nu un refugiat recent, dar a vrut să-și arate recunoștința pentru primirea adusă compatrioților săi care fug de războiul Rusiei.

„Vrem în acest fel să le mulțumim polonezilor pentru că i-au ajutat pe compatrioții noștri care fug de război”, a spus un alt participant, Daria Onipchenko, care locuiește și ea la Wrocław de câțiva ani, potrivit Notes From Poland.

La Poznań, câteva zeci de oameni au venit să curețe cartierul Śródka, relatează Gazeta Wyborcza. „Aceasta este felul nostru de a mulțumi polonezilor pentru ajutorul acordat”, a spus Oleksandr Shevchenko, un ucrainean care locuiește în Polonia de cinci ani. O acțiune similară a fost organizată în oraș cu o săptămână mai devreme.

„Știm că o astfel de curățenie o dată pe săptămână probabil nu este prea mult”, a spus Lena Bondarenko, care locuiește în oraș de trei ani și și-a adus recent mama și sora să i se alăture. „Dar vrem să vă mulțumim. Am fost foarte bine primiți la Poznań.”

Sâmbătă au avut loc activități similare de curățare în trei păduri din jurul Varșoviei, precum și în Cracovia, Gdańsk, Katowice, Łódź, Szczecin, Białystok, Lublin și Rzeszów.

Tradiția subotnikului a început în Uniunea Sovietică în urmă cu aproximativ un secol și apoi s-a răspândit mai târziu în alte țări din Blocul de Est, inclusiv în Polonia. Cu toate acestea, în timp ce în Polonia termenul a dispărut după căderea comunismului, în Ucraina a continuat.

Cu toate acestea, „nu mai are o tentă propagandistică”, așa cum a făcut-o pe vremea sovietică, a declarat Șevcenko pentru Gazeta Wyborcza. „Doar familii întregi au ieșit în străzi și piețe pentru a-și dedica timpul liber comunității locale”, a explicat el. „Și după aceea, a fost timp pentru întâlniri, conversații, ca la un picnic.”

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, peste 2,5 milioane de oameni au trecut granița în Polonia. În timp ce unii s-au mutat ulterior în alte țări, iar alții s-au întors acasă de atunci, peste jumătate din acest număr rămân în prezent în Polonia.

Şi în România, un grup de refugiaţi din Odesa, găzduiți în Mamaia Nord de către mai mulți proprietari ai unui bloc, au igienizat din proprie inițiativă plaja din proximitatea clădirii în care locuiesc temporar.

Refugiații și-au achiziționat mănușile și sacii de gunoi din propriile fonduri. Printre deșeurile colectate în câțiva zeci de saci se numără inclusiv materiale de construcții.

La acțiunea de igienizare au participat și copii.

Cele de 20 de persoane fac parte dintr-un grup de 47 de refugiați (mame și copii) din Odesa, găzduiți gratuit într-un bloc din stațiunea Mamaia Nord.

 

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole