Antena 3 CNN Externe Ucrainenii au pierdut primul avion F-16 din cele 6 primite. Avionul de vânătoare s-a prăbușit

Ucrainenii au pierdut primul avion F-16 din cele 6 primite. Avionul de vânătoare s-a prăbușit

de Andreea Ştefan    |   

Un pilot ucrainean de top a fost ucis când un avion american de vânătoare F-16 s-a prăbușit luni, a declarat o sursă din cadrul Forțelor de apărare ucrainene pentru CNN.

Forțele de apărare ucrainene nu cred că eroarea de pilotaj a fost la originea incidentului, a adăugat sursa. Acesta este unul dintre cele șase avioane primite recent de Ucraina.

Pilotul Oleksiy Mes, cunoscut sub numele de „Moonfish”, a fost ucis în accident în timp ce „respingea cel mai mare atac aerian” al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat sursa, adăugând că pilotul a fost înmormântat joi.

Accidentul este în curs de investigare și experți internaționali vor fi invitați să participe la anchetă, a adăugat sursa.

Moartea pilotului este o lovitură majoră pentru Ucraina. Primele F-16 au ajuns în țară abia la începutul acestei luni, iar Moonfish era unul dintre puținii piloți instruiți să le piloteze.

Kievul a așteptat mult timp pentru a intra în posesia avioanelor F-16, iar președintele țării, Volodimir Zelenski, le-a cerut aliaților săi occidentali avioanele de luptă încă de la începutul invaziei la scară largă.

Dar, ca și în cazul altor echipamente, țările occidentale au ezitat înainte de a accepta în cele din urmă să furnizeze F-16. Țările de Jos și Danemarca s-au angajat să le furnizeze la începutul verii, în 2023, dar a fost nevoie de alte câteva săptămâni pentru ca SUA să aprobe transferul.

Când au sosit la începutul lunii august, Zelensky a declarat că el și guvernul său au avut „sute de întâlniri și negocieri” pentru a obține avioanele.

Un grup de piloți ucraineni și-a început pregătirea în SUA în toamnă. În timp ce, în mod normal, este nevoie de un an pentru a fi complet pregătiți să piloteze avioanele, Moonfish și alții au trebuit să o facă în șase luni.

Subiecte în articol: avion f-16 pilot ucis Moonfish Oleksiy Mes
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile