Antena 3 CNN Externe Ucrainenii au lansat o nouă ofensivă în Rusia. Ar fi intrat cu tancuri în regiunea Belgorod. 11.000 de ruși au fost evacuați

Ucrainenii au lansat o nouă ofensivă în Rusia. Ar fi intrat cu tancuri în regiunea Belgorod. 11.000 de ruși au fost evacuați

Rusia evacuează locuitorii dintr-o a doua regiune de graniță, în timp ce Ucraina își continuă ofensiva surpriză de o săptămână în interiorul țării. Luni, aproximativ 11.000 de persoane din regiunea Belgorod au fost mutate, a informat presa de stat rusă, din cauza „acțiunii inamice” în apropierea graniței. Potrivit mai unor conturi de pe rețelele sociale care adună informații din surse deschise, ucrainenii ar fi intrat în Belgorod cu un pluton de tancuri.

Belgorod se află lângă regiunea Kursk - unde trupele ucrainene au lansat atacul surpriză pe teritoriul Rusiei marțea trecută. De atunci, forțele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei, potrivit BBC.

Luni dimineața, locuitorilor din zonele din Belgorod - care se află la sud de Kursk - li sa spus să nu se panicheze, dar că trebuie evacuați.

„Dimineaţa se anunţă alarmantă la noi: există activităţi duşmane la frontiera districtului Krasnaia Iaruga”, a anunţat într-o înregistrare pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov. 

„Sunt sigur că militarii noştri vor face tot posibilul pentru a face faţă ameninţării care a apărut”, a mai menţionat Gladkov.

„Pentru securitatea vieţii şi a sănătăţii populaţiei noastre, începem să-i strămutăm” pe locuitorii acestui district „spre locuri mai sigure”, a precizat el.

Potrivit informațiilor din surse deschise, analizate de mai multe conturi de OSINT de pe rețeaua X, trupele ucrainene au lansat un atac asupra apărării rusești în apropierea punctului de control Kolotilovka din regiunea Belgorod, desfășurând un pluton de tancuri sprijinit de mici grupuri de asalt.

Surse rusești raportează că un tanc ucrainean trage direct asupra punctului de control, artileria și vehiculele blindate alăturându-se asaltului. Infanteria ucraineană atacă flancurile. Rezervele ucrainene sunt concentrate în spate, lângă așezarea Pokrovka, gata să se alăture luptei dacă apare o descoperire. Între timp, un al doilea grup de forțe ucrainene încearcă să avanseze spre satul Prilesye. Forțele ruse din regiunea Kursk sunt prea departe pentru a ajuta, iar canalele ruse sunt îngrijorate de o potențială nouă descoperire în regiunea Belgorod. Anterior, forțele ucrainene au efectuat recunoașteri în această zonă.

De asemenea, oamenii au continuat să fie evacuați luni din Kursk. Imaginile geolocalizate și rapoartele rusești și ucrainene din 10 și 11 august indică faptul că forțele ucrainene au avansat spre vest și nord-vest în Oblastul Kursk, deși surse rusești au susținut în mare măsură că forțele ruse au stabilizat situația, scrie Institutul pentru Studiul Războiului, în analiza sa zilnică.

„Redistribuirea de către Rusia a batalioanelor și a unităților de nivel inferior, mai degrabă decât a brigăzilor și regimentelor complete pentru apărare în Oblastul Kursk, contribuie probabil la dificultatea forțelor ruse de a stabiliza rapid și eficient zona”, scrie ISW.

Trupele ucrainene sapă deja tranșee în regiunea Kursk din Rusia, semn că plănuiesc să rămână acolo, scrie Forbes. E cel mai rău lucru care se poate întâmpla, a declarat un propagandist rus care a văzut cum înaintează ucrainenii pe teritoriul Rusiei.

Publicația subliniază că rușii anticipează un război care să se mute de-a lungul sau în apropierea liniei frontului existente: „Doar pentru că ambele părți își întăresc pozițiile nu înseamnă că ucrainenii au încetat să avanseze. De asemenea, nu înseamnă că rușii nu pot contraataca și nu îi pot împinge pe ucraineni înapoi până la graniță. Asta înseamnă „stabilizarea” liniei frontului și rămânerea pe termen lung a ucrainenilor în regiunea Kursk”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile