Antena 3 CNN Externe Ucraina vrea ca al doilea summit pentru pace cu Rusia să fie organizat de o ţară din Sudul Global

Ucraina vrea ca al doilea summit pentru pace cu Rusia să fie organizat de o ţară din Sudul Global

de Adrian Dumitru    |   

Administraţia prezidenţială ucraineană a transmis, marţi, că îşi doreşte ca al doilea summit pentru pace în Ucraina să se desfăşoare, în viitorul apropiat, într-o ţară din Sudul Global, relatează AFP, citată de Agerpres. Primul astfel de summit a avut loc în Elveţia, la mijlocul lunii iunie, şi s-a desfăşurat fără participarea statului agresor.

„În ceea ce priveşte al doilea summit, ne dorim şi ar fi corect ca acesta să aibă loc într-una dintre ţările din Sudul Global”, a declarat Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, marţi, la un forum la Kiev, fără a oferi alte detalii.

Cu toate acestea, el a menţionat India în cadrul acestei conferinţe, susţinând că această ţară, în ciuda faptului că este un partener istoric al Rusiei, „nu va susţine niciodată niciun plan, nicio propunere care ar include un compromis în privinţa integrităţii teritoriale a Ucrainei”, la câteva zile după o vizită istorică a prim-ministrului indian, Narendra Modi, la Kiev. „Este foarte important să auzim acest lucru de la un stat membru al BRICS”, a spus el.

Ucraina încearcă să ajungă la un acord de pace „drept” cu invadatorii regimului de la Kremlin.

Dictatorul rus, Vladimir Putin, a spus în repetate rânduri că o încetare a focului şi discuţii sunt posibile doar dacă Ucraina cedează regiunile pe care Rusia pretinde că le anexează, condiţii care sunt inacceptabile pentru guvernul de la Kiev şi pentru aliaţii săi occidentali.

În plus, Kremlinul a transmis pe 19 august că „nu va discuta” cu Ucraina pentru posibile negocieri din cauza avansului fără precedent al armatei ucrainene pe teritoriul rus în ultimele trei săptămâni. Pe 6 august, armata ucraineană a lansat o ofensivă pe teritoriul rus, în regiunea Kursk, desfăşurând cea mai mare incursiune militară străină pe teritoriul Rusiei de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

„În acest stadiu, având în vedere această aventură, nu vom vorbi”, a declarat consilierul diplomatic al lui Vladimir Putin, Iuri Uşakov.

Pe 15 iulie, Volodimir Zelenski a declarat pentru prima dată că este în favoarea participării Rusiei la un viitor summit de pace organizat de guvernul de la Kiev, sperând că un plan ar putea fi gata în noiembrie, dată care coincide cu alegerile prezidenţiale din SUA.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile