Antena 3 CNN Externe Ucraina susține că va opri ofensiva „legitimă” în Rusia dacă Moscova acceptă o "pace justă"

Ucraina susține că va opri ofensiva „legitimă” în Rusia dacă Moscova acceptă o "pace justă"

de Mia Lungu    |   

Ofensiva ucraineană în provincia rusă frontalieră Kursk este "legitimă" şi se va opri dacă Rusia acceptă o "pace justă" şi pune capăt invaziei în Ucraina, a declarat marţi un reprezentant al diplomaţiei ucrainene citat de AFP, potrivit Agerpres.

"Cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă (...), cu atât mai repede vor înceta incursiunile forţelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Gheorghii Tikid, calificând aceste operaţiuni ca fiind "absolut legitime".

Ucraina nu încearcă să "anexeze" teritorii ruseşti, a continuat acesta, referindu-se la operaţiunile militare care se desfăşoară de o săptămână în regiunea rusă Kursk. "Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu are nevoie de proprietatea altora. Ucraina nu doreşte să anexeze teritoriu din regiunea Kursk, ci vrea să protejeze vieţile poporului său", a spus diplomatul la o conferinţă de presă.

Armata rusă a contraatacat marţi inclusiv cu rachete, drone şi lovituri aeriene în acţiuni despre care un comandant superior rus a spus că au oprit înaintarea Ucrainei după cel mai mare atac asupra teritoriului rus suveran de la începutul războiului.

Armata ucraineană a străpuns marţea trecută graniţa slab apărată cu provincia rusă Kursk, într-o ofensivă surpriză considerată de preşedintele rus Vladimir Putin o tentativă de îmbunătăţire a poziţiei de negociere a Kievului înaintea unor posibile tratative de pace şi de asemenea o încercare de a determina Rusia să mute trupe pentru a i se opri înaintarea care continuă de-a lungul frontului din estul şi sud-estul Ucrainei. 

Bloggerii militari ruşi au relatat marţi despre lupte intense în provincia Kursk în timp ce forţele ucrainene încearcă să-şi extindă controlul, adăugând că Rusia aduce acolo noi efective şi arme grele şi a respins multe dintre atacurile ucrainene.

"Călătoria necontrolată a inamicului a fost deja oprit", a declarat, potrivit Reuters, generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul unităţii forţelor speciale cecene Ahmat. "Inamicul este deja conştient de faptul că războiul-fulger pe care l-a planificat nu a mers", a adăugat acelaşi comandant. 

Guvernatorul interimar al provinciei Kursk, Alexei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlau atunci 28 de aşezări din această provincie după ce au pătruns 12 km în adâncime şi de-a lungul graniţei pe o lăţime 40 km. "Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene", a explicat Alexei Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de Putin. 

De partea sa, Ucraina a susţinut că are controlul asupra a 1.000 km pătraţi de teritoriu rus, mai mult decât dublu faţă de estimarea guvernatorului din Kursk. Think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) evaluează la circa 800 de km pătraţi acest teritoriu, evaluare făcută pe baza locaţiilor unde au fost semnalate trupe ucrainene. 

Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează dispersat cu unităţi mobile de sabotaj dificil de localizat şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri. 

Încă nu este clar cine deţine controlul asupra oraşului rusesc Sudja, unde se află un nod de transport al gazelor ruseşti către Europa.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării a susţinut marţi că trupele sale, sprijinite de aviaţie, artilerie şi drone, "au dejucat tentative ale grupurilor mobile blindate inamice de a penetra profund în teritoriul rus". 

În urma ofensivei ucrainene, Rusia a anunţat evacuarea a circa 200.000 de persoane, pe lângă cele din provincia Kursk evacuări fiind iniţiate şi din provincia învecinată Belgorod, ameninţată de asemenea de incursiunile ucrainene.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile