Antena 3 CNN Externe Ucraina spune că Rusia plănuiește un „referendum” pentru independență în Hersonul ocupat

Ucraina spune că Rusia plănuiește un „referendum” pentru independență în Hersonul ocupat

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 10:34 13 Mar 2022 Modificat la 10:34 13 Mar 2022

„Rusia încearcă cu disperare să organizeze un „referendum” fals pentru o „republică populară” în Herson. Sprijinul în rândul oamenilor este zero, așa că aceasta este o ficțiune completă”, a spus el într-un tweet din 12 martie.

Herson, un oraș-port în apropierea locului unde râul Nipru se varsă în Marea Neagră, se învecinează cu Crimeea, peninsula pe care Rusia a ocupat-o în 2014.

Controlul rusesc asupra Hersonului printr-o națiune „independentă” ar fi un pas spre crearea de către Kremlin a unei pod terestre între Rusia și Crimeea.

Trupele ruse au preluat controlul asupra orașului  Herson la începutul acestei luni, dar nu au primit sprijin din partea localnicilor, care au continuat să protesteze împotriva ocupației orașului lor.

Serhiy Hlan, deputat al consiliului regional Herson, a declarat mai devreme în cursul zilei că forțele de ocupație ruse l-au contactat pe el și pe alți deputați, cerându-le să „coopereze” la crearea Republicii Naționale Herson (KhNR), a spus el într-o postare pe Facebook.

Hlan a spus că a „refuzat categoric” și a cerut celorlalți deputați să respingă deschiderile rusești.

„Crearea KhNR va transforma regiunea noastră într-o groapă fără speranță, fără viață sau viitor”, a spus el.

Un locuitor din Herson a declarat că Rusia a adus cel puțin nouă autobuze cu oameni din teritoriile controlate de Rusia din est.

Ea a spus că votul ar putea avea loc pe 13 martie pentru a coincide cu aniversarea forțelor sovietice alungate pe naziști din Herson în 1944.

Președintele rus Vladimir Putin a încercat să vândă națiunii sale invazia sa neprovocată a Ucrainei ca un pas forțat pentru a scăpa țara democratică de liderii săi „fasciști”.

„Nimeni din Herson nu vrea să fie o republică independentă. Facem parte din Ucraina, acest [KhNR] este o prostie”, a spus rezidentul pentru RFE/RL.

Cetăţenii Kherson trimit mesaje prin care se avertizează reciproc să nu voteze sau să nu fie victima unei provocări ruse, a spus ea.

Rusia i-a ajutat pe separatiștii din estul Ucrainei să înființeze așa-numita Republică Populară Lugansk și Republica Populară Donețk în 2014, după ce președintele Viktor Ianukovici a fost răsturnat după luni de proteste de stradă la scară largă.

Rusia a furnizat liderilor celor două guverne autoproclamate bani, arme și trupe pentru a le menține pe linia de plutire.

Luna trecută, Putin și-a recunoscut în sfârșit independența, făcând Rusia singura țară din lume care a făcut acest lucru.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole