CIA ar fi avansat chiar și o dată precisă pentru ofensiva rusă: miercuri, 16 februarie.
Washington-ul avertizează că o astfel de mișcare din partea Kremlin-ului s-ar lăsa cu sancțiuni rapide și dure pentru Rusia, avertisment lansat imediat după discuția telefonică pe care Joe Biden a avut-o cu Vladimir Putin weekend-ul trecut. O discuție provocată de isteria americanilor, cred oficialii de la Moscova, care spun că nu se tem de repercusiuni.
Pericolul iminent a împins Washington-ul către o surpriză. Joe Biden a stabilit urgent o discuție telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în contextul noilor tensiuni.
Rusia poate invada Ucraina în orice zi de acum înainte
Cu puțin timp înainte, un anunț șoc a venit de la Casa Albă. Rusia poate invada Ucraina în orice zi de acum înainte, a spus consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden.
”Modul în care și-a construit forțele și le-a pus la punct, împreună cu ceilalți indicatori pe care i-am colectat prin intermediul serviciilor de informații ne arată că este o posibilitate foarte clară ca Rusia să acționeze militar. Există motive să credem că acest lucru s-ar putea întâmpla într-un interval de timp foarte scurt. În acest moment nu putem preciza cu exactitate ziua și ora. Ceea ce putem spune este că există o perspectivă credibilă ca o acțiune militară să aibă loc chiar înainte de încheierea jocurilor olimpice”, spune Jake Sullivan, consilier securitate națională.
16 februarie, ziua în care Rusia ar putea invada Ucraina
Și CIA, agenția de spionaj a Statelor Unite are informații că Rusia plănuiește să invadeze Ucraina miercuri, pe 16 februarie, conform surselor cotidianului german Der Spiegel.
”Voi face o vizită în Ucraina pentru a discuta cu președintele Zelenski. Voi merge apoi la Moscova, ziua următoare, pentru a discuta cu președintele Putin. În ambele situații vom aborda problema asigurării păcii în Europa. O parte importantă o reprezintă faptul că acum conștientizăm amenințarea extrem de gravă pe care o întâmpinăm la adresa păcii din Europa”, a declarat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
Statele Unite și țările partenere au anunțat că vor impune rapid sancțiuni severe Moscovei, dacă Rusia va ataca Ucraina. America vrea o soluție diplomatică, dar e pregătită și pentru alte scenarii. Sunt concluziile convorbirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin.
”Ne doare în cot de toate sancțiunile lor”
Consilierul președintelui Putin, Yuri Ushakov, acuză americanii că au atins punctul culminant în ceea ce privește speculațiile despre posibila invazie rusă asupra Ucrainei. Nici eventualele penalizări occidentale nu îi sperie pe ruși: ”Ne doare în cot de toate sancțiunile lor”, a venit declarația sfidătoare a ambasadorului rus în Suedia la adresa occidentului.
Între timp, în Ucraina continuă evacuările de teama unei invazii militare ruse. Personalul american al organizației pentru securitate și cooperare în Europa a început să se retragă cu automobilele din Donețk, oraș controlat de separatiștii pro-ruși.
”Suntem profund îngrijorați în privința securității din interiorul și exteriorul Ucrainei, din Donbas, având în vedere prezența militară în creștere a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina, dar și în Belarus”, spune Zbigniew Rau, directorul OSCE.
”România are nevoie de o prezență permanentă pe teritoriul său a soldaților americani”
De altfel, Statele Unite a ordonat retragerea a 160 de soldați americani care antrenau forțele ucrainene pentru repoziționarea în altă parte a Europei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
În acest context extrem de tensionat pe flancul estic al NATO, Andrei Muraru, ambasadorul țării noastre în Statele Unite, a acordat un interviu pentru Washington Post. România are nevoie de o prezență permanentă pe teritoriul său a soldaților americani, a spus diplomatul.
Țara noastră, care s-a alăturat NATO în 2004, are cea mai extinsă graniță terestră cu Ucraina, dintre statele membre ale alianței nord-atlantice.