Antena 3 CNN Externe Ucraina, prima reacție după atentatul în care a murit fiica lui Aleksandr Dughin, supranumit "filosoful lui Putin"

Ucraina, prima reacție după atentatul în care a murit fiica lui Aleksandr Dughin, supranumit "filosoful lui Putin"

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 13:39 21 Aug 2022 Modificat la 13:39 21 Aug 2022

"Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist", a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată.

Podoliak a apreciat în schimb că Rusia a început "să se dezintegreze intern" (sic) şi că mai multe grupuri politice încep să se confrunte într-o luptă pentru putere.

Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte "presiunea informaţională" asupra societăţii şi războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, a susţinut el, potrivit DCNews.

Mașina în care se afla fiica lui Aleksandr Dughin, filosoful lui Putin, a sărit în aer la Moscova

Mașina în care se afla Daria Dughina, fiica unui important aliat al lui Putin, Aleksandr Dughin, supranumit și "creierul" sau "filosoful lui Putin", a explodat în mers, aseară, la Moscova, în ceea ce apropiații Kremlinului numesc deja ca fiind un atentat cu mașină-capcană care îl viza, de fapt, pe tatăl ei.

Daria Dughina, în vârstă de 30 de ani, și șoferul care conducea mașina, au fost uciși pe loc.

Pe rețelele sociale circulă imagini în care se vede mașina în flăcări, în timp ce Aleksandr Dughin sosește la fața locului și își pune mâinile în cap.

Ideologul lui Putin, declarații bizare la București: Blaga, Eliade, Nae Ionescu au exercitat o influență asupra mea

Controversatul filosof rus Aleksandr Dughin, cel care propovăduiește Uniunea eurasiatică, s-a declarat a fi un admirator al câtorva figuri ilustre ale culturii române. Aleksandr Dughin a recunoscut, cu prilejul unei lansări de carte la București, în 2017, că Rusia a greșit mult față de România. La lansare au fost prezenți doar circa 50 de persoane.

"Când vorbim despre dialogul dintre două țări, trebuie să avem în vedere următoarele: există cel puțin trei niveluri la care putem vorbi despre dialog sau conflict. Primul nivel sunt concepțiile noastre ideale despre noi înșine. Există o Rusie ideală, cerească, eternă. Aceasta este identitatea noastră profundă, e felul în care am dori să fim, felul în care ne visăm pe noi înșine, e Rusia noastră profundă. Ea nu iese totdeauna la suprafață, dar ea ne face pe noi ruși.

Datorită învățăturilor filosofilor care au exercitat o influență asupra mea – Blaga, Eliade, Nae Ionescu, Ion Culianu –, datorită acestor filosofi, știu că există și o Românie celestă și profundă, acea Românie care reprezintă identitatea voastră eternă. Este România sfântă, este acea Românie care îl face pe un român să fie român. Este un dialog între Rusia sfântă și România sfântă, între Rusia profundă și România profundă, între Rusia eternă și România eternă. 

Mai este un nivel al dialogului, cu totul altul: este vorba despre relațiile istorice. În anumite cazuri, eram de aceeași parte a baricadei, în alte cazuri eram pe baricade diferite. Am comis multe greșeli noi, rușii, am comis multe nedreptăți în raport cu România. Noi preferam o politică reală în locul unei politici ideale", a declarat Dughin, la acel moment.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole