Amenințarea vine după ultimele explozii semnalate la cel puțin două baze militare din Crimeea.
Kievul nu și-a asumat aceste incidente, dar Moscova a comunicat că, cel puțin în cazul bazei de la Maiskoe, din districtul Geankoi, cauza deflagrațiilor o constituie sabotajul.
"Acest pod este o structură ilegală și Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcția sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei și deci trebuie distrus. Puțin contează cum: voluntar sau nu", a postat pe Telegram consilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.
Podul de la Kerci, care a fost inaugurat de președintele rus Vladimir Putin în mai 2018, a implicat un șantier colosal și costisitor.
Timp de doi ani, proiectanții, inginerii și muncitorii au trudit pentru a construi 19 kilometri de apeduct care să lege Rusia continentală de Crimeea, la patru ani după anexarea sa de către Moscova.
Amenințarea cu distrugerea podului, precedată de exploziile de la bazele militare din Crimeea
Rusia utilizează Crimeea ca bază logistică pentru invazia în Ucraina.
Marți, atacul de la Geankoi, în nordul peninsulei, a vizat un depozit de muniție.
Moscova a acuzat un "act de sabotaj", fără să-i desemneze pe cei responsabili.
Tot marți, a fost semnalat un alt incident cu explozii, la o bază din zona Simferopol.
Cu o săptămână înainte, s-au produs explozii pe aerodromul militar de la Saki, în vestul peninsulei, soldate cu un mort și mai mulți răniți.
Chiar dacă Ucraina nu și-a asumat oficial responsabilitatea în aceste explozii, mai mulți oficiali de la Kiev au ironizat armata rusă, ridiculizând explicațiile avansate de partea rusă, conform căreia deflagrațiile ar fi fost, în parte, provocate fumatul în zone neuatorizate.
Presa internațională mai notează că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări în mai multe rânduri că guvernul său "nu va renunța niciodată" la intenția de a recuceri Crimeea.