Anatol Popescu, preşedinte, membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale "Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa, Ucraina, a tras un semnal de alarmă că Ucraina modifică istoria în manualele destinate elevilor români din Ucraina.
Acesta a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii cu manualul de istorie a Ucrainei destinat elevilor români din această țară.
[GAL layout="5"]"Chiar și cu o debarasare completă de sintagma ”limbă moldovenească” procesul de decomunizare, desovietizare și derusificare a învățământului școlar românesc din Ucraina va dura ani buni de zile, dacă nu decenii întregi.
Citește și: 186 de kilograme de droguri, confiscate în Portul Constanţa. Acestea ar fi trebuit să ajungă în Ucraina
Mai jos vă invit să citiți din manualul de Istorie a Ucrainei pentru clasa a 10-ea, cu toate narativele românofobe posibile ale propagandei sovietice cuprinse în el“, a precizat Anatol Popescu pe Facebook.
De exemplu, în acest manual sudul Basarabiei și nordul Bucovinei sunt prezentate drept teritorii ucrainene care au fost ocupate de România după destrămarea imperiilor Austro-Ungar și Rus, după primul Război Mondial.
Din punct de vedere istoric, Basarabia s-a unit cu România prin votul din Sfatul Țării de pe 27 martie 1918, iar Bucovina pe 28 noiembrie 1918, aceasta din urmă hotărând chiar "unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României”.
Așadar nu poate fi vorba de o ocupație a teritoriilor ucrainene de către România de la acea vreme, așa cum este prezentat în manualele de istorie din Ucraina, elevilor români.