Antena 3 CNN Externe În laboratoare secrete, Ucraina construiește "o armată de roboţi"

În laboratoare secrete, Ucraina construiește "o armată de roboţi"

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Laboratoare secrete din Ucraina lucrează la producerea de drone fără pilot care pot ucide trupele ruse și, spun ucrainenii, pot salva soldații răniți și civilii din țară, informează Sky News.

Laboratoarele secrete construiesc această armată de roboţi la o mică parte din costul de import al unor modele similare: 35.000 de dolari.

Se estimează că există 250 de startup-uri de apărare în toată țara care construiesc roboți în locuri camuflate sub forma unor depozite sau ateliere auto. Vehiculele construite folosesc chiar și componente ale unor drone prăbușite și astfel sunt mult mai ieftine.

Un antreprenor a realizat un vehicul terestru fără pilot. Acesta a fost construit într-un depozit, în doar patru zile, și a fost numit Odyssey, care a costat aproximativ 35.000 de dolari, are 800 kg și poate parcurge până la 30 km cu o singură încărcare a bateriei de dimensiunea unui mic răcitor de bere.

Robotul acționează ca o mașină de salvare și aprovizionare, dar poate fi modificat pentru a transporta o mitralieră grea sau echipamente de neutralizare a minelor.

Ucrainenii speră astfel să reducă avantajul rușilor în ceea ce privește numărul de militari. 

Sondaj: 43% dintre ucraenieni vor negocieri de pace, dar nu în condiţiile puse de Putin

Doar aproximativ o treime dintre ucraineni se opun ferm oricăror negocieri de pace cu Kremlinul, relevă rezultatele unui sondaj date publicităţii luni la Kiev, la peste doi ani de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, relatează DPA, citat de Agerpres. 

Peste 43% dintre ucraineni sunt de acord cu eventuale negocieri cu Rusia, 35% se opun, în timp ce 21% s-au declarat indecişi, potrivit acestui sondaj realizat de renumitul institut de cercetare Razumkov din Kiev, la solicitarea publicaţiei Zerkalo nedeli.

Cei mai favorabili începerii negocierilor oficiale cu Moscova sunt locuitorii din regiunile din centrul şi sudul Ucrainei, în procent de 49% şi, respectiv, 60%.În estul ţării, unde continuă luptele grele, părerile sunt împărţite în mod egal între cei care sunt în favoarea negocierilor, cei care sunt împotriva lor şi cei indecişi.

Cu toate acestea, majoritatea covârşitoare a celor intervievaţi a respins condiţiile de pace avansate de preşedintele rus Vladimir Putin. Moscova cere Ucrainei să cedeze aproape 20% din teritoriul său, inclusiv peninsula Crimeea din Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile Doneţk, Lugansk (în est), Zaporojie şi Herson (în sud) pe care Rusia le controlează doar parţial.

În plus, Putin spune că Kievul trebuie să renunţe la aspiraţia sa de a adera la alianţa militară NATO. Peste 80% dintre ucrainenii intervievaţi sunt împotriva concesiilor teritoriale, în timp ce 76% resping ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei, iar puţin sub 60% se opun unui statut neutru pentru Ucraina.

Sondajul a fost realizat de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, la sfârşitul lunii iunie, pe un eşantion reprezentativ de 2.027 de persoane cu vârste de peste 18 ani în toate regiunile ţării aflate încă sub controlul Ucrainei. Marja de eroare a fost estimată la 2,3%, deşi nu au fost furnizate detalii dacă sondajul a fost efectuat de la persoană la persoană sau telefonic.

La rândul său, preşedintele Vladimir Zelenski a declarat că guvernul ucrainean nu va accepta niciun fel de concesii teritoriale pentru a pune capăt războiului, şi şi-a exprimat încrederea că Ucraina va putea câştiga războiul.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile