Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat că va formula o propunere oficială în acest sens.
Borrell a adăugat că restul de 10% ar urma să fie transferat la bugetul UE pentru a stimula capacitatea industriei ucrainene de apărare.
Oficialul european a precizat că va prezentat propunerea statelor membre în cursul zilei de miercuri, înainte de summitul liderilor Uniunii Europene, programat joi și vineri.
Inițiativa implică folosirea profiturilor generate de activele rusești din Europa, și nu activele în sine.
Josep Borrell a estimat că ar fi vorba de circa trei miliarde de euro anual.
"Statele membre trebuie să cadă de acord în această privință", a subliniat el.
Activele rusești înghețate în Europa în urma războiului produc miliarde de euro
Un oficial european de rang înalt spunea, săptămâna trecută, că activele sechestrate în Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea genera profituri totale între 15 și 20 de miliarde de euro până în 2027, în funcție de evoluția dobânzilor globale.
Aproximativ 70% din toate activele rusești imobilizate în Occident sunt în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear.
Acolo se află aproximativ 190 de miliarde de euro în diferite titluri și în numerar, care aparțin ale Băncii Centrale a Rusiei.
De la începutul războiului și până în februarie anul trecut, profiturile generate de activele rusești s-au ridicat la 5,2 miliarde de euro.
Premierul ucrainean Denis Şmîgal a cerut în urmă cu două săptămâni statelor occidentale să transfere Kievului banii din activele rusești înghețate ca urmare a sancțiunilor, în situația în care Kievul se confruntă cu dificultăți pe front și suferă de pe urma diminuării asistenței militare şi financiare occidentale.
De asemenea, premierul britanic Rishi Sunak a cerut țărilor occidentale să fie "mai îndrăznețe" și să confiște activele rusești înghețate pentru a le redistribui Ucrainei.