Ministerul Infrastructurii de la Kiev a anunţat într-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare a Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri. Mesajul contrazice însă poziţia Ambasadei Ucrainei la Bucureşti care susţinuse că lucrările sunt destinate doar pentru întreținerea căii navigabile.Între timp, România a trimis Comisiei Europene o scrisoare de protest la adresa Ucrainei.
Atena Groza, fost guvernator al Deltei Dunării a explicat în direct la Antena 3 CNN care pot fi efectele acestei acţiuni pentru România."Este obligatoriu să fie făcute studii de evaluare a impactului bazate pe modelarea hidrodinamică. Oricum este foarte bine cunoscut faptul că atunci când se crește de debitul pe un anumit braț al Dunării sunt afectate în sens negativ debitele şi fluxurile pe celelalte braţe. Asta înseamnă un risc mult mai mare de colmatare a lor.
Citeşte şi: Ambasada Ucrainei, despre intervențiile de pe canalul Bâstroe: "Lucrări operaționale de dragare"
Înseamnă că şi pe Sulina şi Sfântul Gheorghe, pe cele două braţe va creşte riscul de colmatare, scăderea nivelului apei ceea ce duce la posibil distrugere a lacurilor, cu efecte în lanţ pe ce înseamnă biodiversitate, stocurile de peşti, păsările dependente de habitatele din zonă şi toate celelalte specii bineînţeles", a afirmat Atena Groza.