Antena 3 CNN Actualitate Bucurie maximă în Biserica Ortodoxă: Ucraina, dispusă să ofere României moaștele Sfintei Teodora, la schimb cu rămășițele unor eroi naționali

Bucurie maximă în Biserica Ortodoxă: Ucraina, dispusă să ofere României moaștele Sfintei Teodora, la schimb cu rămășițele unor eroi naționali

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 21:01 19 Oct 2023 Modificat la 21:54 19 Oct 2023

După mai bine de 30 de ani de negocieri şi în contextul diplomatic al războiului din Ucraina, Sfânta Teodora de Sihla se pregăteşte să vină acasă!

Declarația comună, emisă în urma ședinței guvernelor Ucrainei și României, derulată miercuri, la Kiev, arată că moaștele Sfintei Teodora de la Sihla ar putea ajunge în posesia românilor, anunță Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

În declarație se stipulează că cei doi premieri au remarcat "importanța lucrărilor legate de organizarea căutării moaștelor Sfintei Teodora în Ucraina și a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk și Ivan Mazepa din România”.

Teodora de la Sihla, pustnica din Carpaţii Moldovei

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, sărbătorită pe 7 august,  a trăit pe vremea domnitorului Vasile Lupu și este prima româncă trecută în rândul sfinţilor.

După trecerea la Domnul, trupul i-a rămas în peștera unde își petrecuse mare parte din sihăstrie, dar în timpul ocupației rusești a Principatelor Române a fost dusă la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev.

Citește și: Mesajul lui Klaus Iohannis, după recunoaşterea limbii române în Ucraina: "Pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic"

Pentru obținerea acestor moaște au mai fost făcute demersuri și în anul 1992, la canonizarea Cuvioasei Teodora, însă fără succes.

[GAL layout="2"]

Cei doi eroi naționali ai Ucrainei pentru ale căror rămășițe ar putea fi oferite la schimb moaștele Sfintei Teodora sunt Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk.

Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1709, erou național în Ucraina, opozant vehement al rușilor, considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor. A fost îngropat în Biserica Sf. Gheorghe din orașul Galați, dar mormântul său a dispărut în contextul demolării bisericii în 1962.

Pylyp Orlyk a fost un cazac legendar, membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, decedat în 1742 la Iași, potrivit Basilica.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole