Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a îndemnat joi partenerii străini să nu întârzie și să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană Patriot promise, relatează The Kyiv Independent. Remarca lui Kuleba este îndreptată către mai multe state, printre care și România, care a promis Ucrainei un sistem Patriot.
„S-au înregistrat progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă”, a declarat Kuleba jurnaliștilor înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles.
Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Țările de Jos și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.
SUA, România și Țările de Jos s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, însă până în prezent nu a fost făcut niciun anunț cu privire la sosirea acestora.
„Plătim toate aceste întârzieri cu pagube și pierderi de vieți omenești”
„Unii se plâng (de) birocrație… alții susțin că există momente interne delicate în politica lor”, a declarat Kuleba. „Plătim toate aceste întârzieri cu pagube și pierderi de vieți omenești”.
Bateriile promise „sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, undă verde pentru a o face”, a subliniat Kuleba.
Sistemele Patriot extrem de avansate au jucat un rol crucial în protejarea cerului ucrainean. Acestea sunt capabile să doboare chiar și cele mai avansate rachete balistice, precum Kinjal.
Patriot nu sunt singurele sisteme occidentale care alcătuiesc scutul aerian al Ucrainei. Kievul a primit, de asemenea, sisteme IRIS-T, NASAMS, Hawk și SAMP/T.
Italia a promis să livreze un al doilea sistem SAMP/T pe lângă cel furnizat deja în comun de Paris și Roma, iar Berlinul s-a angajat să transfere încă patru sisteme IRIS-T de diferite raze de acțiune în 2024.
În timpul summitului NATO de la Washington din iulie, aliații s-au angajat să livreze „zeci” de sisteme de apărare aeriană în lunile următoare.
Livrările mai rapide de sisteme de apărare aeriană sunt cu atât mai importante cu cât Rusia a lansat, la 26 august, cel mai mare atac aerian împotriva Ucrainei din timpul războiului la scară largă.
Câte sisteme Patriot are România
În luna iulie, la Washington, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că pretenţia României este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, precum Patriot, să fim compensaţi rezonabil, iar aceste lucruri se negociază şi în aceste zile cu partenerul american, cu NATO şi deja sau obţinut primele progrese. Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot, a mai spus preşedintele.
Ulterior, Iohannis a semnat declarația comună privind consolidarea apărării aeriene a Ucrainei România va dona Ucrainei sistemul Patriot, decizie luată încă de trei state NATO. Este o donație istorică, spunea președintele american Joe Biden, care a menționat de două ori România în discursul în care a susținut că Ucraina va învinge Rusia.
Țara noastră are șapte sisteme Patriot comandate în Statele Unite, iar în momentul de față, pe teritoriul României se află patru astfel de sisteme. Două dintre aceste sisteme sunt deja operaționale, adică ele sunt incluse în sistemul național de comandă și control, sunt funcționale și au fost deja testate pe zone mai ample de pe teritoriul României.
Mai sunt încă două sisteme care sunt în pregătire pentru a fi integrate în sistemul național de comandă și în momentul în care vor fi gata, toate aceste patru sisteme vor fi introduse în sistemul NATO. În acest moment, celelalte trei vor veni în 2027, potrivit angajamentului luat de producătorul Raytheon.