Armata ucraineană a comunicat, marți, că a lansat câteva lovituri aeriene pe insulă.
Comandamentul Operațional Sud a precizat că a folosit "lovituri direcționate", prin utilizarea diverselor mijloace militare.
Potrivit sursei citate, operațiunea militară este încă în desfășurare și necesită o "tăcere informațională" până la finalul misiunii, notează CNN.
Update: Rusia confirmă atacul Ucrainei
Ministerul rus al Apărării a confirmat că Ucraina a atacat din aer Insula Șerpilor și susține că operațiunea Kievului s-a încheiat cu un eșec.
Atacul ar fi avut loc la primele ore ale dimineții de luni.
"Ministerul Apărării al Federației Ruse anunță o tentativă a forțelor armate ucrainene de a cuceri Insula Șerpilor. Atacul nu a produs rezultate, întrucât nicio rachetă lansată nu și-a atins ținta", se spune într-un comunicat citat de agenția rusă RIA Novosti.
Conform sursei militare ruse, atacul a implicat 15 drone și lovituri efectuate cu lansatoare de rachete Tocika-U și Uragan, precum și tiruri de artilerie cu obuziere M-777 efectuate din poziții situate la vest de Odesa și pe insula Kubasnky.
Ministerul susține că armata rusă a distrus în aer 13 drone, patru rachete Tocika și 21 de rachete Uragan.
După respingerea atacului, ucrainenii ar fi renunțat să debarce pe insulă și ar fi atacat două platforme marine, cominică Ministerul rus al Apărării.
Rușii mai spun că au replicat la atacul asupra platformelor de foraj marin cu tiruri de rachete Onyx care ar fi distrus obiective militare ucrainene lângă Odesa și pe insula Kubansky.
Știrea inițială
Insula Șerpilor (foto) a fost scena uneia dintre primele lupte, în urma invaziei declanșate de Rusia în Ucraina.
Această stâncă de 17 hectare aflată la aproximativ 45 de kilometri de țărmurile Ucrainei și României are o mare importanță strategică pentru ambele părți în conflict.
În primele zile ale războiului, garnizoana ucraineană de pe insulă a fost somată de navele ruse de război să se predea, pentru a nu fi bombardată.
Militarii ucraineni au răspuns printr-un "Navă rusă, du-te dracului", expresie care a devenit un slogan al rezistenței Kievului.
Ulterior bombardamentului, soldații ucraineni au fost capturați de ruși.
Rușii fortifică Insula Șerpilor în timp ce ostilitățile se intensifică în Marea Neagră
Ei au făcut ulterior obiectul unui schimb de prizonieri între părți, fiind decorați de președintele Volodimir Zelenski.
După ce rușii au capturat Insula Șerpilor, ei au început o amplă operațiune de fortificare a acestui obiectiv, dezvăluită de imaginile captate din satelit.
Soldații Moscovei au săpat tranșee și au întărit pozițiile de apărare a coastei, deplasând pe insulă vehicule, instalații radar, depozite de combustibil și mijloace militare de camuflaj.
Fotografiile arată că încă mai este vizibil în partea de vest a insulei locul în care un elicopter rusesc s-a prăbușit după ce a fost lovit de ucraineni la începutul lunii mai cu o dronă Bayraktar, în timp ce debarca trupe.
Ostilitățile în Marea Neagră s-au intensificat în ultimele zile, după ce rușii au replicat unui aparent atac ucrainean asupra unor platforme de foraj cu un atac cu rachete asupra orașului Odesa.
Armata rusă a atacat Odesa cu rachete, luni
Un depozit de alimente din portul Odesa a fost distrus, luni, într-un atac cu rachete rusești.
Informația a fost transmisă de armata ucraineană, care a precizat că niciun civil nu a fost ucis în atac.
Comandamentul operațional Sud a precizat că forțele ruse au tras 14 rachete în timpul unui asalt de trei ore, ca reacție "neputincioasă" la "succesele trupelor ucrainene".
Oficialii ruși nu au comentat informația.
Exploziile au zguduit Odesa după ce Serghei Aksenov, responsabilul instalat de Rusia în regiunea Crimeea, anexată de Moscova în 2014, a susținut într-o postare pe Telegram că forțele Kievului ar fi atacat platformele de foraj aflate în Marea Neagră, în largul coastei sudice a Ucrainei.
Trei persoane au fost rănite, șapte muncitori fiind căutați de participanții la operațiunea de salvare, a precizat Aksenov.
Ce se știe despre platformele de foraj marin pe care le-ar fi atacat ucrainenii
Potrivit agenției ruse RIA Novosti, platformele de foraj se aflau la 71 de kilometri de Odesa.
Reuters precizează că a putut verifica imediat informațiile privind presupusul atac ucrainean.
CNN relatează că în martie 2014, când Rusia a anexat Crimeea, armata Moscovei a sechestrat două platforme de foraj marin, "Petro Godovaneț" și "Ukraina".
Sursa citată adaugă că utilajele menționate sunt utilizate atât pentru foraj, cât și pentru recunoaștere.