Antena 3 CNN Externe Ucraina așteaptă să primească zilele acestea invitația de aderare la NATO, dar sunt voci care spun că asta nu se va întâmpla acum

Ucraina așteaptă să primească zilele acestea invitația de aderare la NATO, dar sunt voci care spun că asta nu se va întâmpla acum

G.M.
2 minute de citit Publicat la 09:36 03 Dec 2024 Modificat la 10:11 03 Dec 2024

Țările NATO vor evita cel mai probabil să răspundă la apelul Ucrainei de a primi invitația de aderare la alianța militară la reuniunea miniștrilor de externe de la Bruxelles care începe marți, scrie Kyiv Independent, care citează mai mulți diplomați.

Reuniunea are loc marți și miercuri.

„Va dura săptămâni și luni pentru a se ajunge la un consens. Nu cred că asta se va întâmpla mâine (3 decembrie - n.r.”, a declarat pentru Reuters un înalt diplomat al NATO.

Kievul a depus cererea de aderare la NATO în septembrie 2022, iar în iulie 2024, alianța a afirmat „calea ireversibilă a Ucrainei către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”.

Comentariile vin în momentul în care ministrul de Externe al Ucrainei Andrii Sybiha a cerut printr-o scrisoare, în 29 noiembrie, omologilor săi din NATO ca la întâlnirea de la Bruxelles să adreseze o invitație Ucrainei de a se alătura alianței. „Vă îndemn să susțineți decizia de a invita Ucraina să se alăture Alianței, la reuniunea miniștrilor de externe, din 3-4 decembrie”, a scris Sybiha, care a subliniat amenințarea escaladării Rusiei prin utilizarea noii rachete balistice Oreshnik și prin implicarea trupelor nord-coreene.

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că ţara sa ar fi de acord cu o încetare a focului cu Rusia dacă NATO va asigura protecţia regiunilor din ţară controlate de Ucraina. "Dacă vrem să oprim faza fierbinte a războiului, trebuie să luăm sub umbrela NATO teritoriul Ucrainei pe care îl avem sub controlul nostru", a declarat Zelenski într-un interviu pentru canalul britanic Sky News.

Alianţa a refuzat până acum să ofere Ucrainei aderarea la NATO din cauza preocupărilor că invazia rusă din Ucraina va escalada într-un conflict care să implice NATO. 

Miniştrii de externe ai NATO intenţionează de asemenea să discute despre lansarea, lunea trecută, de către Rusia, a unei rachete balistice experimentale asupra Ucrainei şi să examineze nevoile apărării antiaeriene ucrainene. Armata rusă susţine că noile rachete cu rază medie de acţiune pe care le-a lansat asupra oraşului ucrainean Dnipro săptămâna trecută pot lovi ţinte din toată Europa şi că nu pot fi oprite de sisteme antiaeriene.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus luni, îtr-un interviu pentru Financial Times (FT), că creșterea ajutorului militar acordat Ucrainei înaintea potențialelor negocieri de pace este mai importantă decât chestiunea legată de momentul când ar putea fi oferită Kievului aderarea la NATO. „Cel mai important lucru acum este să ne asigurăm că ori de câte ori Zelenski decide să intre în discuții de pace, poate face asta dintr-o poziție de forță. Asta e pentru mine prioritatea numărul unu”, a spus Rutte.

În loc de dezbateri cu privire la momentul invitației, Rutte a adăugat că „pentru viitorul imediat, cel mai important lucru este să vă aduceți ajutorul militar în Ucraina, în special apărarea aeriană, dar și sistemele ofensive de care au nevoie pentru a duce un război”.

Descurajarea şi apărarea împotriva atacurilor ruse hibride sau actelor de sabotaj care vizează membri NATO urmează de asemenea să se afle pe agenda discuţiilor.

Marţi, miniştrii de externe se vor întâlni cu regele iordanian Abdullah al II-lea, când ar urma să discute, printre altele, despre conflictul în curs din Orientul Mijlociu şi despre ofensiva unei alianţe de rebeli din Siria. 

  

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole