Antena 3 CNN Externe Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul ei, anunță Comisia Europeană

Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul ei, anunță Comisia Europeană

Comisia Europeană a susţinut joi că Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul acesteia în cadrul operaţiunilor de "legitimă autoapărare" pentru a răspunde agresiunii ruse, după ce trupele ucrainene au pătruns marţi în regiunea rusă de graniţă Kursk, transmite agenţia EFE.

"Ucraina luptă într-un război defensiv, conform dreptului internaţional Ucraina are dreptul să se apere şi asta include lovirea inamicului de pe teritoriul său", a spus la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano.

"În cadrul acestui drept legitim de a se apăra, Ucraina este îndreptăţită să-şi lovească inamicul acolo unde consideră necesar pe teritoriul său, dar şi pe teritoriul inamicului", a insistat purtătorul de cuvânt comunitar, care a evitat totuşi să comenteze "evoluţiile specifice" de pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, el subliniat că aceste ultime evoluţii de pe front nu schimbă poziţia de susţinere a blocului comunitar pentru Ucraina şi a reamintit că această poziţie a fost confirmată la toate summiturile şefilor de stat şi de guvern din UE de când a început războiul.

În regiunea rusă Kursk continuă luptele după ce armata ucraineană a lansat marţi o ofensivă peste graniţă cu cel puţin o mie de soldaţi sprijiniţi de unităţi mecanizate, profitând de prezenţa slabă în acea zonă a armatei ruse, care a fost luată prin surprindere. Ministerul rus al Apărării a susţinut joi că a oprit înaintarea ucraineană, dar bloggerii militari ruşi afirmă că trupele ucrainene continuă să avanseze către mai multe localităţi.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile