Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire Ucraina ar putea fi salvată economic prin România? | Explicaţiile prof. Bogdan Teodorescu

Ucraina ar putea fi salvată economic prin România? | Explicaţiile prof. Bogdan Teodorescu

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 20:56 15 Iul 2022 Modificat la 20:58 15 Iul 2022

"Există 2 dimensiuni. Prima este cea referitoare la lupta lumii întregi pentru a bloca fenomenul de foamete, care este unul dintre consecințele majore ale războiului din Ucraina.

Fenomen care este bazat pe de o parte de lipsa cerealelor pe care le produceau atât ucrainienii, cât și rușii.

Pe de altă parte de scumpirea prețurilor la gaz și la energie, care înseamnă costuri foarte mari pentru nitrați, pentru îngrăşămintele naturale și deci o reducere sau o scumpire a prețului mâncării, cu consecințele în lumea a treia, în primul rând. 

Pe de altă parte însă, mai este un lucru de remarcat, și nu se întâmplă numai acum, faptul că dintr-o țară periferică România a ajuns să fie o ţară de prim nivel. (...)

Dar în același timp pentru țările de prima linie, Polonia și România poate să fie și o șansă de rearanjare a profilului lor la nivel european.

Centrul Europei se mută dinspre Bruxelles spre est, lucru despre care putem discuta foarte mult pe toate nivelurile, inclusiv oarecare nivel de îngrijorare a Occidentului față de crearea unui fond de putere în estul Europei.

Ţările care se clasează în jurul Poloniei și României și respectiv în jurul Statelor Unite și Marii Britanii, care sunt suporterii din spate, acest port de rezistența în fața Rusiei.

Tot ce putem spera, în paralel cu speranța că nu vom avea o foame chiar atât de cumplită cum se anunță și că lumea a treia nu va fi atât de lovită de acest flagel și nu va determina nici războaie civile, nici conflicte sociale, nici migrație în masă, este ca România să-și reconsidere, hai să zicem, slăbiciunea diplomatică de până acum și să devină un jucător activ în zonă, așa cum pare că e în acest moment și așa cum îi cere momentul, așa cum îi cere realitatea.

În momentul de față noi suntem o ţară de primă linie și cred că trebuie să ne comportăm ca atare.

Tot ce putem spera este că oficialitățile de la București joacă și știu să joace această carte foarte importantă pentru noi", a spus prof. Bogdan Teodorescu, expert în comunicare şi analist politic, în emisiunea Punctul de întâlnire de la Antena 3. 

Citește mai multe din Punctul de întâlnire
» Citește mai multe din Punctul de întâlnire
TOP articole