Antena 3 CNN Externe Ucraina anunță că a înaintat în jur de 35 de kilometri în interiorul Rusiei. Kremlinul anunță formarea de grupuri militare la graniță

Ucraina anunță că a înaintat în jur de 35 de kilometri în interiorul Rusiei. Kremlinul anunță formarea de grupuri militare la graniță

de Adrian Dumitru    |   

Armata ucraineană a înaintat 28-35 de kilometri în interiorul regiunii Kursk din Rusia, în perioada scursă de la lansarea pe 6 august a unei incursiuni care a deschis un front pe teritoriul rus, a declarat, marţi, comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski. Între timp, Rusia a anunţat crearea grupărilor de trupe „Belgorod”, „Briansk” şi „Kursk”, care poartă denumiri omonime celor trei regiuni ale sale frontaliere cu Ucraina şi vor avea ca misiune apărarea acestora, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Vorbind la postul public de televiziune ucrainean, generalul Sîrski a mai spus că armata rusă trimite trupe suplimentare atât în regiunea Kursk cât şi pe frontul din estul Ucrainei pe axa de atac către oraşul Pokrovsk. Comandantul-şef al armatei ucrainene susţine că aceasta controlează, în prezent, 1.263 de kilometri pătraţi de teritoriu şi 93 de aşezări în Kursk.

Într-o declaraţie separată, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a admis că situaţia este „dificilă” pe frontul de est în apropierea nodului logistic de la Pokrovsk şi, de asemenea, în apropierea oraşului Toreţk, unde trupele ruse continuă să înainteze, revendicând, mai devreme, ocuparea oraşului New York, situat aproape de Toreţk.

Capturarea oraşului Toreţk este, acum, un obiectiv cheie al trupelor ruse pentru a-şi putea dezvolta ofensiva dinspre sud în direcţia oraşului Kostantinivka, situat la numai 12 kilometri distanţă şi care le-ar deschide mai departe calea către oraşele Kramatorsk şi Sloviansk, principalele redute ucrainene în provincia Doneţk.

Judecând după intensitatea luptelor din estul Ucrainei, unde trupele ruse menţin iniţiativa, Rusia pare că a optat să nu mute forţe de pe acest sector pentru a opri ofensiva lansată în urmă cu două săptămâni de armata ucraineană în provincia rusă Kursk.

Armata rusă era slab desfăşurată în acea zonă şi nu se aştepta la un atac acolo din partea armatei ucrainene, care a reuşit astfel să înainteze puternic în primele zile cu unităţi mobile mecanizate, avans încetinit pe măsură ce trupe ruseşti au fost trimise ca întăriri.

Potrivit portalului de ştiri RCB-Ukraina, dictatorul rus, Vladimir Putin, a ordonat armatei sale să expulzeze trupele ucrainene din Kursk până pe 1 octombrie, dar fără a retrage efective din sectoarele de front unde armata rusă înaintează în Doneţk. „Cu alte cuvinte, ruşii intenţionează să trimită în regiunea Kursk unităţi din toată prima linie, mai puţin de pe sectoarele Pokrovsk şi Toreţk”, explică sursa citată.

În acest scop ministerul rus al apărării a anunţat crearea grupărilor de trupe „Belgorod", „Briansk" şi „Kursk", pentru apărarea acestor regiuni de graniţă în faţa atacurilor ucrainene.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile