"Niciun transport care să fie escortat de nave rusești și nicio prezență a reprezentanților Rusiei în porturile noastre. În cazul unor provocări, va urma imediat un răspuns militar", a declarat Mihailo Podoliak (foto), oficial din aparatul prezidențial ucrainean.
El a adăugat că "Ucraina nu semnează un acord cu Rusia, ci cu Turcia și cu Națiunile Unite".
Podoliak a mai spus că inspectarea navelor va fi efectuată în apele ucrainene de echipe comune, dacă va fi necesar.
Un membru al delegației Kievului la negocierile pentru deblocarea exporturilor de cereale a indicat trei porturi ucrainene ce urmează a fi incluse în acordul de la Istanbul.
Navele vor putea încărca cereale în aceste porturi și vor putea tranzita Marea Neagră prin coridoare convenite între părțile semnatare.
"Exporturile vor avea loc prin trei porturi: Odesa, Pivdeni (Iujnîi) și Chernomorsk", a declarat parlamentarul ucrainean Rustem Umerov, citat de presa de la Kiev.
El și-a exprimat speranța că, în viitor, lista porturilor ar putea fi extinsă.
Pe cine au trimis Rusia și Ucraina la semnarea acordului de la Istanbul
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a călătorit în Turcia pentru a participa la semnarea acordului menit să deblocheze exporturile de cereale.
"Putem confirma că ministrul Șoigu s-a dus în Turcia și că un acord este pregătit în vederea semnării de astăzi", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.
La semnarea acordului de la Istanbul, Ucraina va fi reprezentată de ministrul pentru Infrastructură, Oleksandr Kubrakov, relatează CNN, citând biroul de presă al acestui oficial de la Kiev.
Se așteaptă ca înțelegerea să permită reluarea exporturilor cerealelor prin porturile ucrainene blocate, în prezent, de marina militară rusă.