Antena 3 CNN Externe Ucraina a primit aproape 4 miliarde de dolari de la SUA, pentru plata salariilor funcţionarilor: „Este prima tranşă de suport bugetar”

Ucraina a primit aproape 4 miliarde de dolari de la SUA, pentru plata salariilor funcţionarilor: „Este prima tranşă de suport bugetar”

de Mia Lungu    |   

Ucraina a primit un grant de 3,9 miliarde de dolari din partea Statelor Unite via Banca Mondială, a anunţat luni premierul ucrainean Denis Şmîhal, informează dpa şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Este prima tranşă de suport bugetar direct din partea SUA din 2024. În total, Ucraina va primi 7,8 miliarde de dolari ca asistenţă bugetară directă de la Statele Unite în acest an, ceea ce ne va permite să traversăm cu încredere această perioadă financiară", a afirmat Şmîhal pe contul său de Telegram.

Ministerul ucrainean al Finanţelor a menţionat într-un comunicat separat că aceste fonduri vor fi direcţionate către plata salariilor cadrelor didactice, ale personalului din serviciile de urgenţă şi ale altor funcţionari publici, precum şi ca asistenţă pentru persoanele deplasate, familiile cu venituri mici şi persoanele cu dizabilităţi.

Din februarie 2022, sprijinul bugetar direct pentru Kiev din partea Statelor Unite a ajuns la circa 27 miliarde de dolari, acesta reprezentând cea mai importantă sursă de asistenţă financiară pentru Ucraina, a mai notat ministerul.

În total, Kievul a primit de la donatorii internaţionali peste 90 de miliarde de dolari pentru finanţarea bugetului de stat. Peste jumătate din bugetul Ucrainei pe 2024 va fi finanţat din străinătate.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile