Antena 3 CNN Life Sănătate Ucigașul tăcut din 60% din casele din România. Decesele provocate în timp ce gătim sunt de două ori mai multe ca în accidente rutiere

Ucigașul tăcut din 60% din casele din România. Decesele provocate în timp ce gătim sunt de două ori mai multe ca în accidente rutiere

de Georgiana Marina    |   

Poluanții eliberați de plitele cu gaz ucid 40.000 de europeni în fiecare an, arată un studiu, care atrage atenția că numărul morților din această cauză e de două ori mai mare decât în urma accidentelor rutiere, scrie The Guardian. Studiul constată că în România în 60% dintre gospodării se gătește cu gaz.

Plitele cu gaz au efecte dramatice asupra plămânilor și inimii, dar experții avertizează că oamenii sunt prea puțin conștienți de acest pericol.

În medie, folosirea unui aragaz reduce viața unei persoane cu aproape doi ani, potrivit unui studiu asupra gospodăriilor din UE și Marea Britanie .

„Amploarea problemei este mult mai gravă decât am crezut”, a spus autoarea care a coordonat studiul, María Delgado-Saborit, care conduce laboratorul de cercetare a sănătății mediului de la Universitatea Jaume I din Spania.

Cercetătorii au constatat că 36.031 de decese timpurii se produc în fiecare an din cauza plitelor cu gaz în UE și alte 3.928 în Marea Britanie. Ei spun că au luat în calcul doar efectele dioxidului de azot asupra sănătății, nu și ale altor gaze, cum ar fi monoxidul de carbon și benzenul.

„În 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu dioxid de azot este de multe ori mai mare în bucătăriile care folosesc gaz decât în cele care folosesc aragaz electric”, a spus Delgado-Saborit. „Dar abia acum avem un număr al deceselor”.

Una din trei gospodării din UE gătește cu gaz, ajungând la 54% dintre gospodăriile din Marea Britanie și la peste 60% în Italia, Țările de Jos, România și Ungaria.  

Raportul, care a fost susținut de Fundația Europeană pentru Climă, se bazează pe cercetările de anul trecut care au măsurat calitatea aerului în case pentru a afla cât de mult gătitul cu gaz a crescut poluarea aerului din interior.

Rezultatele sunt în concordanță cu un studiu efectuat în SUA în mai , care a constatat că sobele cu gaz și propan contribuie la 19.000 de decese de adulți în fiecare an.

UE și-a înăsprit regulile privind calitatea aerului exterior luna aceasta, dar nu a stabilit standarde pentru calitatea aerului din interior. Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) a îndemnat autoritățile să elimine treptat sobelor cu gaz prin stabilirea limitelor de emisii și să acorde subvenții pentru ca oamenii să renunțe la ele.

„La fel ca țigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătății – și, ca și țigările, sobele pe gaz ne umple casa de poluare”, a spus Sara Bertucci de la EPHA

Când gătesc, oamenii se pot proteja parțial de emisiile poluante dacă deschid ferestrele sau dau drumul la hotă.

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile