Simon Kofe a înregistrat un material video care urmează să fie proiectat marți, la summit-ul climatic COP26 de la Glasgow.
În imaginile distribuite pe internet, ministrul stă până la genunchi în apa oceanului și poartă sacou, pantaloni și cravată.
În spatele ministrului, pe un panou, sunt amplasate drapelul național și steagul Națiunilor Unite.
În fața sa este instalat un pupitru. În imaginile filmate în contraplan, pe pupitru se disting două microfoane, însă nu este clar dacă sunt racordate la o instalație de amplificare sau sunt doar de recuzită.
În declarația sa, Kofe se referă la situațiile din viața reală cu care se confruntă oamenii din Tuvalu din cauza impactului schimbărilor climatice.
Mesajul lui se adaugă celor ale liderilor de pe insulele din Pacific, care cer acțiuni imediate de contracarare a schimbărilor climatice, argumentând că în balanță stă supraviețuire acestor habitate.
În ceea ce privește Tuvalu, sunt estimări care arată că această țară cu circa 18.000 de locuitori, așezată pe câteva insule și atoli coralieni, ar urma să dispară în următorii 50 - 100 de ani, din cauza creșterii apelor.
Discursul filmat în apa până la genunchi este menit să sublinieze tocmai urgența măsurilor de limitare a efectelor încălzirii globale, fenomen care, prin topirea ghețarilor, duce la creșterea nivelului oceanic.
[GAL layout="3"]Însă o examinare atentă a cadrelor distribuite în spațiul public arată că, în pofida urgenței de necontestat, ministrul s-a îngrijit ca garderoba sa să nu aibă de suferit.
Astfel, pantalonii ministrului sunt suflecați, pentru o expunere minimă la salinitatea apelor oceanice. Practic, ministrul stă în apă în picioarele goale.
Nu este clar dacă demnitarul și-a protejat tălpile cu pantofi sau alte încălțări dar, dat fiind felul în care și-a menajat pantalonii, acest lucru pare puțin probabil.