Antena 3 CNN Externe Turnul de răcire de la centrala nucleară Zaporojie afectat de incendiu ar putea avea nevoie de înlocuire, avertizează șeful Rosatom

Turnul de răcire de la centrala nucleară Zaporojie afectat de incendiu ar putea avea nevoie de înlocuire, avertizează șeful Rosatom

de Mia Lungu    |   

Şeful companiei ruse de energie nucleară Rosatom a declarat, luni, că unul dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare de la Zaporojie ar putea necesita înlocuirea în urma incendiului declanşat duminică seară, relatează agenţiile ruse de ştiri preluate de Reuters, potrivit Agerpres.

Şeful Rosatom, Aleksei Lihacev, a declarat că incendiul a durat circa trei ore şi că a provocat "pagube foarte serioase" la turnurile de răcire.

El a afirmat, fără a furniza probe în acest sens, că incendiul a fost provocat de două lovituri ale dronelor ucrainene. Este neclar dacă pagubele sunt remediabile sau dacă unul dintre turnuri ar putea necesita înlocuirea, a adăugat Lihacev, potrivit Interfax.

Compania ucraineană de energie atomică Energoatom a precizat într-un comunicat că unul dintre turnurile de răcire şi alte echipamente au fost avariate.

Într-un comunicat, Asociaţia Internaţională pentru Energie Atomică cere "acces imediat" la zona afectată "pentru a evalua pagubele" şi "a stabili cauza posibilă a acestui eveniment".

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a făcut apel, în plus, la "încetarea" unor astfel de "atacuri iresponsabile care (...) sporesc pericolul unui accident nuclear".

"Orice incendiu în sit sau în împrejurimi implică riscul unei propagări la instalaţiile esenţiale pentru securitate", a reamintit el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a provocat incendiul, despre care susţine că a fost vizibil din oraşul Nikopol, controlat de Kiev. Incendiul s-a declanşat duminică, în jurul orei locale 20.00. AIEA susţine că nu există un impact asupra siguranţei nucleare a centralei de la Zaporojie.

Energoatom afirmă că o "neglijenţă" rusă sau o incendiere ar fi putut declanşa incendiul. Fără a furniza dovezi, Ucraina susţine că Rusia utilizează turnurile de răcire pentru a depozita echipament militar şi explozibili.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a acuzat Kievul că încearcă în mod deliberat să distrugă centrala pentru a provoca "teroare nucleară".

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile